Protestniki so kljubovali policijski akciji. Foto: Reuters
Protestniki so kljubovali policijski akciji. Foto: Reuters

Najmanj šest tisoč protestnikov se je v torek podalo do predsedniške palače, da bi izrazili nestrinjanje z novimi cenami elektrike, ki bodo od avgusta višje do 22 odstotkov. Policija je prijela 200 protestnikov, a po zagotovilih visokega policijskega uradnika so jih že izpustili. Opozicijske stranke so kritizirale ravnanje policije, ki je proti protestnikom uporabila tudi vodni top.

Protesti so se začeli že v ponedeljek, ko je bilo ranjenih 14 protestnikov in 11 policistov. Nekaj protestnikov je na ulicah ostalo tudi čez noč s ponedeljka na torek ter blokiralo glavno ulico v Erevanu.

"Naše zahteve ostajajo - umik odločitve o višjih cenah elektrike. Naš protest bo izključno miroljuben in ne bo usmerjen proti oblastem ali policiji," je povedal eden od protestnikov.

Električno omrežje v Armeniji je v lasti ruske družbe Inter RAO, ki zvišanje cen opravičuje s padcem armenske valute dram. Rusija je glavni dobavitelj električne energije kavkaški državi, s katero imata tesne politične in gospodarske odnose.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da pozorno spremljajo razmere v Erevanu. "Armenija je naša tesna partnerica. Upamo, da se bodo razmere v bližnji prihodnosti uredile v skladu z zakonom," je dejal Peskov.

Armenija čuti posledice gospodarske krize v Rusiji, ki je posledica zahodnih sankcij zaradi ukrajinske krize in padca cen nafte na svetovnih trgih. S padcem ruskega gospodarstva se je močno zmanjšal armenski izvoz, upadla pa so tudi denarna nakazila Armencev, ki so na delu v Rusijo.

Poznavalci napovedujejo, da se bodo socialne razmere še poslabšale in se s tem povečalo nezadovoljstvo prebivalcev, saj bo breme računov za elektriko preveliko.