Xander, Kulterer in Ruhdorfer na zatožni klopi deželnega sodišča v Celovcu. Foto: EPA
Xander, Kulterer in Ruhdorfer na zatožni klopi deželnega sodišča v Celovcu. Foto: EPA
Sojenje za primer Hypo

Nekdanji predsednik uprave banke Wolfgang Kulterer in menedžerja banke Gert Yander ter Albin Ruhdorfer so se na sodišču v Celovcu izrekli za nedolžne v vseh točkah obtožnice.

Če bo sodišče odločilo, da so krivi, jim grozi od enega do desetih let zapora. Po pričakovanjih naj bi sojenje trajalo deset dni, v tem času pa bodo zaslišali okoli 20 prič. V nekaj tednih naj bi bila nato znana sodba.

Trojica je obtožena, da so ob posredovanju pokojnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja odobrili posojilo v višini dobra dva milijona evrov letalski družbi Styrian Spirit, ki je nato razglasila stečaj, in nato še posojilo v višini 150.000 zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju. Vodilni so posojila odobrili, čeprav za njih ni bilo jamstev in so se zavedali, da ne bodo vrnjena.

Milijarde za ničvredno banko
Kulterer je banko vodil med letoma 1992 in 2006, na procesu pa mu sodijo tudi zaradi dajanja lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo.

Prav Kulterer je v središču afere nakupa banke Hypo Alpe-Adria, ki ga je izvedla bavarska banka BayernLB. Omenjeno avstrijsko banko je leta 2007 prevzela za več kot 3,7 milijarde evrov, čeprav so že takrat obstajali namigi o dodelitvi tveganih posojil.

Zaradi milijardne izgube je bil BayernLB prisiljen leta 2009 prodati hčerinsko banko in to samo za en evro avstrijski državi, s čimer so se odpovedali milijonskim terjatvam.

V afero v povezavi s HGAA-jem naj bi bil vpleten tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader, ki od lanskega decembra sedi v priporu v Salzburgu in čaka na izročitev Hrvaški, kjer ga sumijo korupcije. Sojenje v primeru Hypo naj bi razgrnilo zveze med političnimi krogi in bančnimi krogi na Hrvaškem.

Sojenje za primer Hypo