Svet
Iran
Iran se spopada z gospodarskimi težavami, ki so posledica notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so sankcije. Na sliki shod v podporo vladi v Ahvazu. Foto: EPA
Provladni protest
Po protivladnih protestih so se zvrstili tudi shodi v podporo vladi. Foto: Reuters
VIDEO
Shodi v podporo vladi v Iranu

Dodaj v

Vodja iranske Revolucionarne garde razglasil poraz "upora" v državi

Umrlo 21 ljudi
3. januar 2018 ob 15:28,
zadnji poseg: 3. januar 2018 ob 22:26
Teheran - MMC RTV SLO, STA

Vodja iranske Revolucionarne garde generalmajor Mohamad Ali Džafari je razglasil poraz "upora" v državi, kakor je označil val protivladnih protestov. Medtem predsednik države upa na skorajšnji konec protestov.

V Iranu se je na provladnih shodih oziroma protiprotestih zbralo na deset tisoče ljudi, ki so vihteli iranske zastave in podobe vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

V nemirih, povezanih s protesti, ki so izbruhnili prejšnji četrtek v Mašhadu in se hitro razširili po državi, je do zdaj umrlo 21 ljudi, več sto protestnikov pa so aretirali. Kot poroča BBC, so se protesti začeli kot shodi proti povišanju cen in korupciji, nato pa v širše protivladne proteste. To so največji protesti po tistih leta 2009 po predsedniških volitvah.

Ponoči je bilo manj poročil o nemirih, kot pa poroča BBC, je težko potrditi dogajanje na ulicah mest. Medtem se ne družbenih omrežjih še vedno širijo objave o protestih. Protesti v Iranu za zdaj v glavnem potekajo v krajih in mestih na podeželju.

Revolucionarna garda je razposlala svoje enote v tri pokrajine, kjer je bila večina žrtev, in sicer v Hamadan, Isfahan in Lorestan. Garda je bila ključna pri zatrtju vstaje zaradi domnevne volilne prevare leta 2009.

Rohani naj bi upal na skorajšnji konec protestov
Iranski predsednik Hasan Rohani naj bi v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom izrazil upanje, da se bodo protivladni protesti končali v nekaj dneh.

"Predsednik Rohani se je zahvalil predsedniku Erdoganu za njegovo razumevanje in izrazil upanje, da se bodo protesti končali v nekaj dneh," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vir blizu turškega predsednika. Iranska stran teh izjav še ni potrdila.

Erdogan se je medtem zavzel za ohranitev miru in stabilnosti v iranski družbi in se strinjal z Rohanijem, da pravica do protestiranja ne sme voditi v "kršitve zakonov".

Odnosi med Ankaro in Teheranom so bili v preteklosti večkrat napeti, vendar pa so se v zadnjem času nekoliko otoplili. Državi skupaj z Rusijo posredujeta v sirski krizi.

Številne težave v Iranu
Po poročanju Al Džazire je v Iranu po uradnih podatkih inflacija 9,6-odstotna, stopnja brezposelnosti pa 13-odstotna, a v resnici naj bi bila stopnja skoraj dvakrat višja.

Številni prebivalci Irana, ki so od jedrskega sporazuma s svetovnimi silami iz leta 2015 pričakovali, da bo prinesel gospodarsko olajšanje z omilitvijo sankcij, so razočarani nad učinki.

Trita Parsi, predsednik Nacionalnega iransko-ameriškega sveta iz Washingtona, je po poročanju Al Džazire dejal, da so imele sankcije skupaj s slabim upravljanjem in korupcijo velik vpliv na iransko gospodarstvo.

Kot poroča Reuters, več kot 20 milijonov od 80 milijonov prebivalcev Irana živi pod pragom revščine, medtem pa bogati, vključno s sorodniki vladnih uslužbencev, vsako leto uvozijo na deset tisoče luksuznih avtomobilov.

Ob tem so številni v Iranu jezni zaradi vpletenosti Irana v regionalne konflikte. Državljani državo med drugim obtožujejo porabe sredstev za ohranjanje statusa quo v Siriji in podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 03.01.2018 ob 16:06
Iz knjige bivšega svetovalca ameriških korporacij Izpoved ekonomskega morilca

Zgodba gre nekako tako. V prvem koraku velike ameriške korporacije zavohajo priložnosti za velike infrastrukturne projekte ali nahajališča naravnih virov v posameznih nerazvitih državah. Te korporacije najamejo konzultatntsko hišo s področja inženiringa, ta pa pošlje svoje “economic hit men” oziroma “ekonomske morilce”, ekonomske eksperte v dotično državo, kjer vladi predstavijo ekonomiko izbranega projekta (elektrarna, jez, avtocesta, železnica itd.) z vsemi izračuni. Ti izračuni seveda pokažejo neto pozitivne učinke projekta za državo. Zraven pa ekonomski morilci prikažejo še zasebne pozitivne koristi za vladajoče in njihove družine z nakazili na nerezidenčne račune v tujini. Konzultatnti pomagajo tudi pri ureditvi ugodnih razvojnih kreditov denimo Svetovne banke, US Aid itd. ter pri izbiri izvajalcev. Ti so običajno preizkušena gradbena in inženirska podjetja iz ZDA (Bechtel, Halliburton itd.). Več kot polovica najetih razvojnih kreditov tako nikoli ne pride v državo, pač pa se neposredno steče na račune tujih korporacij. Pri drugi različici pa gre za tuja vlaganja v naravane vire države, kjer razdelitev zasebnih koristi poteka na podoben način. V končni instanci se država zadolži za projekte, ki jih večinoma niti ne potrebuje ali prebivalstvo od njih nima neposredne koristi.

Če prvi korak spodleti in ekonomski morilci niso uspešni, nastopi drugi korak. Na obisk pridejo “šakali”, agenti ameriških tajnih služb, ki poskrbijo za atentat neposlušnih voditeljev, ki ne pristanejo na korupcijski posel, ali za državni udar. Na oblast pridejo bolj poslušni voditelji, ki pristanejo na predlagan “model razvoja”. Če tudi ta poskus spodleti, pa zahodne sile pod vodstvom ZDA poskrbijo za vojaško posredovanje, ki ga upravičijo s preprečevanjem genocida oblasti nad civilnim prebivalstvom ali z zaščito pred terorizmom (Irak, Afganistan, Libija…).
Kekec99
# 03.01.2018 ob 17:04
6 od 21 jih je umrlo v napadu na policijsko postajo.
moj komentar
# 03.01.2018 ob 15:55
Samo teroiste z orožjem pospraviti in bodo zadeve umirjene. Potem pa naj ljudje mirno povedo, kaj jih moti in s čim niso zadovoljni.
moj komentar
# 03.01.2018 ob 16:30
Bistvo je da ne pride do državljanske vojne in agresivnih terorističnih vpadov od zunaj, kot se je to zgodilo v Siriji.
Na porušeni in razstrgani državi se ne da graditi demokracije. Zraste lahko le še večja islamska skrajnost.
Libija je lep primer.
pajcan
# 03.01.2018 ob 16:40
Zelo pomenjljivo je, da je Erdogan obsodil vmešavanje ZDA in Izraela ter podpiranje protestnikov in dvigovanje upora proti sedanji legalno izvoljeni vladi v Teheranu.
moj komentar
# 03.01.2018 ob 16:33
Tukaj nekateri mislite, da se bo vojska in policija kar pustila pobijat in dovolila ropati vojašnice.
Veste, da tako ne gre. Eno so vaše pravljice, nekaj drugega pa je iranska realnost.
komsomolec
# 03.01.2018 ob 16:06
Umrlo 21 ljudi

Dobro,da se je Iranska garda prekalila v Siriji, tuji plačanci niso imeli šanse za krvavi đihad v Iranu.
direndaj
# 03.01.2018 ob 16:47
@realDonaldTrump
Such respect for the people of Iran as they try to take back their corrupt government. You will see great support from the United States at the appropriate time!


Glavni kurjač spet nalaga na ogenj.........
moj komentar
# 03.01.2018 ob 16:27
Dobro,da se je Iranska garda prekalila v Siriji, tuji plačanci niso imeli šanse za krvavi đihad v Iranu.

Iranska garda vsekakor ne misli deliti rožic. Vsak napad nanjo bo krvavo zatrt.
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 16:53
Takole pa izgleda, ko se mašira zares .... Mislim, da se bi celo fantastični Donny malo pokakal...
pripet
# 03.01.2018 ob 16:53
Ljudje vsega sveta se vse bolj zavedajo nevarnosti iz ZDA za povzročitev katastrofalne svetovne vojne še posebej odkar jim vlada Trump.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 17:20
@ATP
"Ironicno je, da ekstremno kvazi levi aktivisti, branijo ultra desne muslimanske klero fasiste :-)))"

Ekstremno kvazi levi aktivisti smpo se pač iz Iraka, Libije in Sirije nekaj naučili, ultra desni kvazi aktivisti pa očitno ne.
Mi pač nočemo vojn, desettisoče mrtvih, še eno totalno porušeno državo na BV, novih stotisoče beguncev, novih skrajno islamskih frakcij, ki bodo obgljavljale kristjane, itd, vas pa očitno to ne moti.
Kakor vas ne moti, da je borec proti skrajnemu islamu Trump, prodal šeriatskim Saudijcem rekordne količine orožja z katerim oskrbujejo islamiste v Siriji in koljejo civiliste v Jemnu.
Smo si pač različni.
Eni želimo mir, drugi pač vojne in klanje.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 17:11
@pkorosec
"Vsak protest se pac takoj oznaci kot delo obvescavalnih sluzb zlobnega Izraela in zlobnega Trumpa. Zal."

Nekateri se pač spomnimo "spontanih" protestov iz Iraka, Libije in Sirije in vemo kdo je tam bil "opozicija in uporniki" in kako se je vse skupaj končalo, nekateri pa pač ne.
Tisti, ki so najbolj proti beguncem, bi radi nove begunce, ne štekam.
moj komentar
# 03.01.2018 ob 17:37
Naj Američani najprej poštimajo demokracijo pri svojih priležnicah Kuvajtu, Saudski Arabiji in Arabskih Emiratih.
Do takrat pa samo psssst.......
RESNICA
# 03.01.2018 ob 17:36

vojnaslo91
# 03.01.2018 ob 16:16
Prijavi neprimerno vsebino
Vodja iranske Revolucionarne garde razglasil poraz "upora" v državi
------------------------
režimski "revolucionar" zatira upor... smešnice.


Vojna, v vsaki zahodni demokraciji velja zakon, da so protesti dovoljeni le toliko časa, dokler protestniki protestirajo po pravilih zakonodoja v tej državi.

Tudi v Republiki Sloveniji velja enako.

Ko protestniki prestopijo mejo, posreduje Policija.

Enako je in je bilo tudi v Iranu.....

Predsednik Vlade je to lepo povedal... Nikomer niso vzeli pravice do protestiranja, je pa ta pravica omejena, nič več in nič manj, kot v zahodnih demokracijah!!!

Je pa Iran ena najbolj demokratičnih držav na bližnjem vzhodu, tako da, je tvoje spodbujanje sovraštva, ko odkrito podpiraš nasilje, vredna pomilovanja....
Bivši uporabnik
# 03.01.2018 ob 17:27
"Granadir, ti si dal link na PRO-vladne demonstracije (ce ne razumes - v podporo Iranski vladi), kjer je RES bilo na deset tisoce udelezencev. V PROTI-vladnih demonstracijah jih je bilo nekaj tisoc".... Daj ga no lomit, Do Brasil.. A res.. hehehe....Drugače , sem vam pa jaz že včeraj lepo napisal, da je demonstracij počasi konec.... Fantastični Donny pa v jok....
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 17:09
"V Iranu se je na provladnih shodih oziroma protiprotestih zbralo na deset tisoče ljudi,"

V bistvu jih je bilo več kot stotisoč, ampak dobro.....
Antipater
# 03.01.2018 ob 17:55
Vsem je bilo znano, da obarvana revolucija v Iranu ne more uspeti.
Analogija je popolnoma nespremenjena že od Beograda l. 2000. Nekaj modifikacij so dodali v primeru Kijeva, Sirije in "arabske pomladi".
Iran je pretrd oreh zaradi Revolucionarne garde, enot Al Quds in predvsem šiitskega islama. Državljani so precej bolj ozaveščeni o namerah cionistične države in Novega svetovnega reda.
Verjetno je bil poskusni balon, ki ga imperij lahko še ponovi ali pa je uvod v odkrit vojaški napad na Iran v katerem naj bi državo predhodno oslabili od znotraj.
Vodja Revolucionarne garde je izjavil, da so ZDA urile na tisoče plačancev, težave pa dela 15.000 prevratnikov. V 80 milijonski državi.
Do Brasil
# 03.01.2018 ob 17:50
Granadir, saj je preprosto: ko marsirajo proti vladi, drzijo v rokah tudi angleske plakate (le zakaj, ne?), ko pa marsirajo za vlado imajo slike trenutnih oblastnikov.MZ
# 03.01.2018 ob 17:21
Iranci lahko protestirajo. Lahko tudi izražajo nezadovoljstvo nad vlado (čeprav je jasno, da ga ni kotička na svetu, kjer bi se vlada vdala zaradi nekaj mahanja s transparenti).
Samo...naj se Iranci pri tem ne obračajo na Zahod, ki je znan po večkratni menjavi režima v Iranu. Odstranili so Mosadeka, odstranili šaha, zdaj bi pa radi še klerike, ki jim je v prvi vrsti ravno Zahod pomagal do oblasti, ker je šah postal rahlo neposlušen (žal pa je bil toliko naiven, da ni vedel, kaj ga čaka). Tako, da trditve o potencialnih vplivih od zunaj morda niso tako neverjetne, kot si mislimo...
Antipater
# 03.01.2018 ob 18:11
Iran ima svojo dolgoletno kulturno in versko tradicijo.
Popolnoma zgrešeno je mišljenje naših progresivno-liberalnih levičarjev, ki bi Iranu vsilili dekadentni zahodni model življenja, ki vodi v nacionalno pogubo. Tudi zahodni liberalni mejnstrim mediji so polni slikovnih primerjav o življenju v Iranu, kjer so na eni strani slike z Irankami v mini krilih (pred revolucijo) in sedaj, ko so zakrite.
Res je, da so nekatere ženske zakrite in je prav, da dobijo nekaj svobode, po drugi strani pa ni prešuštva, izvenzakonskih otrok, nelegalnih splavov, razbitih družin in promocije homoseksualizma. Tudi kriminala in umorov je zanemarljivo malo v primerjavi z liberalnim Zahodom.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 18:12
@ATP
"Najdi 1 moj komentar ker pozivam k klanju ali k vojni.
Sicer pa nikoli nisem bil ne lev ne desen.
Pac razmisljam s svojo glavo.
In nisem kontra kar tako, ker je to trenutno moderno."

1.Kaj misliš, da bi sledilo v Iraku, če bi uspelo Amerom in Izraelu destabilizirati Iran?
2. No ja, tvoji komentarji pač vlečejo na desno
3. Vidimo pri tvojih obsodbah ameriške politike do šeriatskih Saudijcev.
4. Tudi jaz ne. Ampak vem kaj se je zgodilo v Iraku, Libiji in Siriji in kaka katastrofa je to bila za omenjene države in koliko beguncev je zaradi tega prišlo v EU.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 17:53
@moj komentar
"Naj Američani najprej poštimajo demokracijo pri svojih priležnicah Kuvajtu, Saudski Arabiji in Arabskih Emiratih.
Do takrat pa samo psssst......."

Najprej pa naj ukinejo dvostrankarski sistem pri sebi doma in vpeljejo demokracijo.
Do Brasil
# 03.01.2018 ob 18:10
Ce hocete prebrati bolj verodostojen clanek o iranskih demonstracijah, priporocam tegale, od iranskega novinarja.
direndaj
# 03.01.2018 ob 18:01
Glavni kurjač na BV...........

Do Brasil
# 03.01.2018 ob 17:20
@granadir
Takole pa izgleda, ko se mašira zares .... Mislim, da se bi celo fantastični Donny malo pokakal...


Granadir, ti si dal link na PRO-vladne demonstracije (ce ne razumes - v podporo Iranski vladi), kjer je RES bilo na deset tisoce udelezencev. V PROTI-vladnih demonstracijah jih je bilo nekaj tisoc
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 18:19
@feminist
"kaj tocno ste se naucili - da hrulite o opresiji ko policija pretepa katalonce in da hkrati ploskate policiji v iranu ki ravno tako ravna hrbte? in da seveda kot levicarji podpirate iransko teokracijo - ni bolj liberalnega na svetu kot je teokracija in versko pravo. to je to. se popravljam: po levicarski logiki je tudi dinastija Kim v Severni Koreji "ljudska".

Meni pa se le zdi, da je v omenjenih treh državah prišlo do vojne, miljona mrtvih civilistov, da so vse tri države porušene in da je iz teh treh držav pobegnilo na miljone beguncev, kljub ameriški "osvoboditvi in demokratizaciji".
Res je, v obeh primerih pretepa desničarska oblast, vendar smo vseeno mnenja, da je v Iranu bolje tako kot je, kot pa po ameriški "osvoboditvi in demokratizaciji" v Iraku in Libiji.
Mi podpiramo iransko teokracijo samo zato, da ne bi prišlo do nove vojne in novih stotisočih mrtvih.
Za razliko od republikanca desničarja Trumpa pa jim ne prodajamo rekordnih količin orožja, kot to počne "borec proti skrajnemu islamu" v primeru Saudove Arabije, ki ta trenutek kolje civiliste v Jemnu in ne pusti uvoza zdravil in hrane. Toliko o desničarski logiki.
chiron
# 03.01.2018 ob 18:56
Če bi bil predsednik še vedno Ahmadinedžad, protesti ne bi trajali niti pet minut. Zdi se, da zmernega Rohanija v nasprotju z njegovim ideološko impregniranim predhodnikom, stiske ljudi ne puščajo hladnega. Poleg tega kaže tudi, da razume, da nista edini izbiri Trump ali nazadnjaški kler.
ure
# 03.01.2018 ob 20:31
Vidim, da je podpornikov vlade precej vec kot pa nasprotnikov.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 19:58
@ATP
"Ad 1 Iransko vodstvo se je samo destabiliziralo, ker se je financno izcrpalo s financiranjem terorizma po celem svetu.
In je posledicno zmanjkalo denarja za osnovne dobrine."

Lepo prosim vsaj en link kakega terorističnega napada, za katerega je kriv Iran na zahodu rec. v zadnjih 10-15 letih.
Očitno se sploh ne zavedaš kako si se osmešil z to izjavo.
Teroristične napade zadnjih let izvaja Isis-tisti Isis, ki ga financirajo oz. oborožujejo ameriški zavezniki Saudijci v Siriji pa so jih Ameri na začetku označili za "opozicijo in upornike".

"Ad 2 Ce jih ti tako beres tudi ok ;-)"

OK.

"Ad 3 Ta je pa dobra :-))) Najdi 1 moj komentar, ko je vsaj blago naklonjen SA."

Ne govorim o naklonjenosti do SA, pač pa do obsodbe ameriške politike do šeriatskih SA.

"Ad 4 Begunci, so prisli, ker tvoji niso znali upravljati nastetih drzav. Kdo pa bezi iz urejenih drzav :-)))"

Dokler so te države upravljali "moji" (karkoli to pač pomeni) ni bilo beguncev oz jih je bilo minimalno. Ko pa so jih "osvobodili in demokratizirali" Ameri pa jih je samo v EU prišlo miljon.
CimeBine
# 03.01.2018 ob 19:31
Jaz sicer ne ven kam vodi to,ampak,če ne bodo v kali zatrli takih protestov v državi v kateri se to dogaja,potem nas res ne čaka nič dobrega.Slučajno,če je samo 1% dokazov,da to organizirajo sile od zunaj,potem treba po takih protestantih,ki to doma podpirajo udarit brez milosti.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 18:47
@copcop
"Saj, kdo pa se prostovoljno odpove privilegijem?"

Vprašaj šeriatske prijatelje Amerike iz Saudove Arabije, Kuvajta, Združenih arabskih emiratov, generale in zaposlene v ameriški vojski, ameriško orožarsko industrijo, zaposlene v Natu, ameriške lastnike fosilnih industrij, ameriško farmacevtsko industrijo, Monsanto itd, itd, itd...........
borut-blas
# 03.01.2018 ob 17:45
@ moj komentar
točno tako
kleriki na oblasti to ni ravno za 21. stoletje
ampak če se ne vtikajo v savdijce in njihove kršitve človeških pravic naj bodo tiho tudi tu
...
kot že nekaj časa ponavljam - edini glas razuma so trenutno kitajski komunisti
žal se bo treba sprijazniti s tem da se vse kaže bliža nova ekspanzija komunizma na kitajski način - ni važno katere barve je mačka, važno da lovi miši !!!
HOR
# 03.01.2018 ob 23:15
Nikki spet v akciji v OZN, tokrat jo skrbi svoboda Irancev... Tudi Netanyahu podpira plemenito iskanje svobode iranskega naroda...(glede podpore plemenitega iskanja svobode palestinskega naroda pa ima sicer nekako drugačen pristop...)
LINK ali
https://www.logicno.com/vijesti/nikki-haley-un-mora-podrzati-teznje-iranaca-za-slobodom.html
LINK
https://www.logicno.com/politika/izrael-i-sad-podrzali-nasilje-u-iranu-turska-sirija-i-rusija-podrzavaju-teheran.html
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 20:11
@kamut
"Za teokratsko državo se ne joče."

Se pa joče za sekularnimi državami kot so bili Irak, Libija in je še vedno na vso srečo Sirija.
Ampak Amere ni motilo, da so razturili in opustošili edine tri sekularne države na BV.
Ni teroristov-ni vojn, ni prodaje orožja, ni novih sovražnikov......beda.
Mir in sožitje, komu je to v interesu? Največji orožarski industriji na svetu mogoče?
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 20:08
@ATP
"In to 1.000.000.0000+ preko pralnice NLB, kI je pod nadzorom saj vemo koga :-)))"

Veš pod nadzorom koga je bila ta banka, ko bi se naj tam pral denar?
Pod Belgijsko banko KBC.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 19:08
Nekaj vedno pozabljamo-sankcije zahoda in Amerike.
Ko nek režim Ameriki ne ustreza-uvedejo sankcije.
Zaradi sankcij zmanjkuje dobrin, zniža se življenski standard, nastopi pomanjkanje, zvišajo se cene.....to še gre kako leto-dve, potem pa narodu poči film.
Ampak Amerika in zahod vedno govorita o "uporu ljudi", nikoli in nikdar pa seveda ne omenjata sankcij, ki sta jih vpeljala proti tem državam.
Irak, Libija, Sirija-vse so bile pod "sankcijami", se še spomnite?
mkrebs
# 03.01.2018 ob 22:22
Verjetno jih med drugimi najbolj moti to, da glavni klerik upravlja z 60 miljard vrednim osebnim premoženjem.

Ne bi jih smelo motiti, če ljudstvo sicer gre dobro, če ni pomanjkanja. V Libiji npr. so imeli zelo dober standard, pa jih je kar naenkrat začelo motiti premoženje Gadafijeve družine. Kam je vse to privedlo, tako in tako vemo. Prav gotovo se niso vsega tega spomnili Libijci sami ampak so jih podžigali od zunaj.
KLIPAN
# 03.01.2018 ob 19:37
@feminist
"kaj tocno ste se naucili - da hrulite o opresiji ko policija......"

Da nisi slučajno imel v mislih kompresije:))?
borut-blas
# 03.01.2018 ob 18:45
@atp
"""" ...Kaj ima pa Kitajska skupnega s komunizmom, razen da ima samo eno stranko?
Evo cakam... """"
komunistična stranka kitajske se imenuje komunističn,a nikoli niso trdil da niso
kitajski komunizem , ki ga izvaja kitajska komunistična partija je pač takšen kot je , ni titoizem, ni stalinizem
z znanim citatom ..."ni važmo katere barve je mačka, važno da lovi miši " so postavili novo pragmatično paradigmo
ampak so še zmeraj materijalisti, verjamejo v evolucijo, znanost ne verjamejo da je bog ustvaril svet v šestih dneh in da v nasbesih nanje čakajo device
so pač sila razuma, niso neki verski omejenci ki jih je poln svet , tako islamski kot ameriški
če se neka razumna sila primeja z ameriškimi verskimi omejenci je jasno koliko je ura
bi prosil vse ki izrečejo besedo komunizem in mislijo na stalinizem da malo odprejo svoje možgane - smo v 21. stoletju in kitajski komunisti so to dojeli - kaj pa vi?
mopo
# 04.01.2018 ob 11:02
@m72: ha,ha,ha...kakse neobluze, ti bi moral za alana forda pisat!
mopo
# 04.01.2018 ob 09:56
@tiger; probaj prosim se enkrat kej bolj konstrukticnega skup vrect.
@m72; ha,ha,ha...smisel za humor pa cenim! Hvala bom takoj enga ruknil...
TIGR
# 04.01.2018 ob 07:59
mopo
Medtem se pa v zibelki ameriške demokracije Izrael vojaki spravijo na deklico, ker si je drznila voziti s kolesom...
https://www.youtube.com/
watch?v=IMdqch9QwUA


Kako boš to pojasnil, ljubitelj svobodnega sveta?
pobrisan
# 04.01.2018 ob 07:58
mkrebs

Ne bi jih smelo motiti, če ljudstvo sicer gre dobro, če ni pomanjkanja.
-----------

V članku ti lepo piše, da tretjina državljanov živi pod pragom revščine.
zeus.zeng
# 04.01.2018 ob 08:30
Medtem se pa v zibelki ameriške demokracije Izrael vojaki spravijo na deklico, ker si je drznila voziti s kolesom...
--------------
ščitenje demokracije , človekovih pravic , zagotavljanje varnosti ter zahodnih vrednot , pa še kaj bi se našlo v zahodnem ,, novoreku ,, ...
Hopi
# 03.01.2018 ob 23:57
Dnevnik: 3. januar 2018
guglaj:
Teheran: Upora je konec

»Hamenej v demonstracijah vidi zaroto Zahoda z ZDA, Veliko
Britanijo in Izraelom na čelu, ki naj bi poskušali destabilizirati
državo. Kot posredni dokaz so sodne oblasti v okrožju Borujerd
na zahodu države danes sporočile, da so aretirali evropskega
državljana, ki je vodil proteste in so ga izurile evropske
obveščevalne službe. Oblastem v Teheranu sta v bran stopili
Turčija in Rusija in se zavzeli za stabilnost države. Turški zunanji
minister Mevlut Cavusoglu je dodal, da protestnike podpirata
predvsem izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški
predsednik Donald Trump. Iz Kremlja pa so po poročilih agencije
RIA ocenili, da nestabilnosti v Iranu povzroča "nesprejemljivo"
vmešavanje od zunaj.«

»V Turčiji in Rusiji so zelo pozorni na dogajanje v Iranu, s katerim
so v zadnjem obdobju sklenili povezavo, ki deluje skupaj v politiki
do Sirije in se postavlja po robu ZDA in njihovim zaveznicam v
regiji. V Ankari se še dobro spominjajo poskusa državnega udara
pred poldrugim letom, v Moskvi pa se soočajo s pripravami na
množične proteste opozicije pred marčevskimi predsedniškimi
volitvami.«

Kot da bi, nekaterim izmed nas, naše misli pisali.
gkrosl
# 03.01.2018 ob 22:00
# 03.01.2018 ob 17:53
Prijavi neprimerno vsebino @moj komentar
"Naj Američani najprej poštimajo demokracijo pri svojih priležnicah Kuvajtu, Saudski Arabiji in Arabskih Emiratih.
Do takrat pa samo psssst......."

Najprej pa naj ukinejo dvostrankarski sistem pri sebi doma in vpeljejo demokracijo.


1. ZDA je republika, ne demokracija
2. Si dobrodošel, da plačaš nekaj x 10^9 dolarjev in ustanoviš tretjo stranko.
janezi
# 04.01.2018 ob 11:04
Samo teroiste z orožjem pospraviti in bodo zadeve umirjene. Potem pa naj ljudje mirno povedo, kaj jih moti in s čim niso zadovoljni.

+72

-34
--------------------------------------
BEDNO razmišljanje,razum ??
m72
# 04.01.2018 ob 10:12
Yenki pomlad je po pričakovanjih hitro zmrznila. Nasploh jim ne gre več s to pomladjo. Turčija, Armenija, Kazahstan, Sirija - kjer so se totalno blamirali, le v Ukrajini jim je žal uspelo. Tudi tam ne bo več dolgo. In, Kim jih je nadigral :-) Še Maduro se jih je otresel.

V Južnem Jemnu tudi ne bo več, kot je bilo. Gotovo je, da ima Iran zdaj toliko večjo motivacijo, da bo Hutijem pomagal šolati "koalicijo". Upam, da vsaj naših hlapčkov ni tam.

Hegemonije ni več, hegemon pa crkuje počasi, a zanesljivo. Puhloglavi napihnjenec besni in tolče okrog sebe, najbolj pa ga boli, ker so ga stresli s prestola tisti, ki jih je imel za nepomembno drugo ligo.
smallbudget
# 04.01.2018 ob 09:50
Kot poroča BBC ...

.. aha ...

... so se protesti začeli kot shodi proti povišanju cen in korupciji ...

Šmenta, kot v Siriji.

Medtem se ne družbenih omrežjih še vedno širijo objave o protestih.

A to une iz demonstracij v Bahrajnu izpred 6-ih let?

Po poročanju Al Džazire ...

... aha ...

... je v Iranu po uradnih podatkih inflacija 9,6-odstotna, stopnja brezposelnosti pa 13-odstotna, a v resnici (????ti pa glih veš???) naj bi bila stopnja skoraj dvakrat višja.

Kera cvetka od povedi. O, da sem jaz tvoj šef ...
Kazalo