V zadnjem desetletju je največ civilnih žrtev zahtevala vojna v Iraku. Foto: EPA
V zadnjem desetletju je največ civilnih žrtev zahtevala vojna v Iraku. Foto: EPA
Afganistan
Ameriška vlada se je obvezala skrbeti za milijon vojnih veteranov. Foto: EPA

Tako so pokazali rezultati prve vseobsežne analize človeške in finančne cene ameriških vojn po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ki so jo pripravili strokovnjaki inštituta Watson z ameriške univerze Brown. Na enem mestu so zbrali vse podatke o človeških žrtvah, pri računanju finančnih stroškov pa so upoštevali tudi skrite stroške, kot je plačevanje stroškov za ameriške vojne veterane.

Avtorji, med katerimi je bilo več kot 20 gospodarstvenikov, antropologov, odvetnikov, politologov in humanitarnih delavcev, poudarjajo, da je nemogoče izračunati vse vojne žrtve in vse izgube, ki so nastale zaradi vojn.

Njihova ocena se precej razlikuje od številke, ki jo je nedavno v javnosti v povezavi s tem omenil predsednik ZDA Barack Obama - bilijonom dolarjev. Avtorji nove raziskave poudarjajo, da je vladno računanje stroškov vojne pogosto, ne pa tudi dovolj, če želimo vedeti pravo ceno vojne.

Vojne z doma pregnale skoraj osem milijonov ljudi
V zadnjem desetletju, med drugim trdijo v svojem poročilu, je v omenjenih državah umrlo najmanj 172.000 civilistov, od tega samo v Iraku 125.000. Veliko jih je umrlo tudi zaradi posrednih posledic vojne, kot so pomanjkanje pitne vode, zdravil in hrane. Skoraj osem milijonov ljudi je postalo beguncev. V vojnah je življenje izgubilo več kot 31.000 uniformiranih vojakov in vojaških pogodbenikov, med njimi iraški in afganistanski pripadniki varnostnih sil.

Med letoma 2001 in 2011 so za vojskovanje ZDA porabile od 2,3 do 2,7 bilijona dolarjev. Od 2,2 milijona ameriških vojakov, ki so odšli v vojno, se jih je več kot milijon domov vrnilo s statusom vojnega veterana, ameriška vlada pa se je obvezala, da bo skrbela za njih in njihove družine. Račun za to skrb bo prišel v prihodnjih desetletjih, še dolgo zatem, ko se bo zadnji vojak vrnil z bojišč.

Za obresti še bilijon
Ker so vojno financirale skoraj izključno z zadolževanjem, so ZDA do zdaj plačale 185 milijard dolarjev obresti, po ocenah pa bodo do leta 2020 za obresti odštele še dodaten bilijon.

Prihodnje obresti niso vračunane v stroške, kot tudi ne 5,3 milijarde dolarjev, ki so jih ZDA obljubile Afganistanu za obnovo in izgradnjo porušene infrastrukture ter še nekateri drugi izdatki.