Kitajske oblasti se zavedajo, da bodo morale dvigniti nivo izobraževanja o spolnosti, ki je za mnoge še vedno tabu. Foto: EPA
Kitajske oblasti se zavedajo, da bodo morale dvigniti nivo izobraževanja o spolnosti, ki je za mnoge še vedno tabu. Foto: EPA
Kot kažejo statistike, bo kar 32 milijonov Kitajcev ostalo brez neveste. Foto: EPA

Glavni vzrok za splav, zanj se večinoma odločijo mlade samske ženske, je slaba seznanitev s kontracepcijo. Poleg tega na Kitajskem letno prodajo 10 milijonov tabletk za prekinitev nosečnosti, kaže eno redkih poročil, povezanih s kitajsko sporno politiko načrtovanja družin. Dejansko število splavov naj bi bilo po pisanju dnevnika China Daily še precej višje, saj številne ženske pomoč pri splavu poiščejo zunaj bolnišnice, zato niso zaobjete v statistiko.

Raziskava v bolnišnici v Šanghaju je pokazala, da manj kot 30 odstotkov ljudi, ki kličejo na bolnišnično posebno telefonsko linijo, ve, kako se zaščititi pred nezaželeno nosečnostjo. Samo 17 odstotkov pa se jih zaveda nevarnosti spolno prenosljivih bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je ob objavi poročila povedal predstavnik državne komisije za načrtovanje družin Vu Šangčun, je zmanjšanje števila splavov velik izziv za Kitajsko. Profesor na univerzi v Pekingu Li Jing je ob objavi poročila pozval k boljši spolni vzgoji.

Kitajska je v 70. letih prejšnjega stoletja uvedla strog nadzor rojstev in določila, da lahko ima vsak par samo enega otroka. Sterilizacija in uporaba znotrajmaterničnih metod kontracepcije se na Kitajskem močno promovirata in za poročene pare celo subvencionirata.

Kot smo poročali pred nekaj meseci, je politika kitajskih oblasti o enem otroku skupaj s selektivnimi splavi, tu so mišljeni splavi ženskih zarodkov, privedla do neravnovesja v korist moških: kar 32 milijonov Kitajcev bo ostalo brez neveste.

Kitajci bodo močno občutili negativne posledice obsedenosti z moškim potomcem, saj celotno generacijo moških čaka boj za družico. V večini držav je moških nekoliko več kot žensk: na 100 deklic se rodi med 103 in 107 dečkov. Na Kitajskem in v drugih azijskih državah pa se je to razmerje močno prevesilo v korist dečkov.

Samo leta 2005 se je rodilo 1,1 milijona več dečkov kot deklic. Med Kitajci, mlajšimi od 20 let, je največje neravnovesje med otroki, starimi od enega od štirih let: na 100 deklic se je rodilo 124 dečkov, na podeželju celo 126. Še večja odstopanja so v provincah, kjer strogo izvajajo politiko enega otroka: v Džiangšiju in Henanu se na 100 deklic rodi kar 140 dečkov, v primeru drugega otroka pa je to razmerje še višje, kar 100 proti 192.