Vučić nasprotuje resoluciji o Srebrenici. Foto: Reuters
Vučić nasprotuje resoluciji o Srebrenici. Foto: Reuters

"Če si Bošnjaki to želijo, če ni pretežko za njih, sem pripravljen izraziti spoštovanje muslimanskim in bošnjaškim žrtvam v Srebrenici," je srbski premier dejal na novinarski konferenci in dodal, da se bo tja odpravil ne glede na tveganja.

"Moramo razumeti trpljenje, bolečine in tudi sovraštvo številnih Bošnjakov, ki so prestali pekel Srebrenice," je dejal, ob tem pa neposredno nagovoril Bošnjake in proti njim iztegnil roko, da bi osebno in v imenu srbske vlade izboljšal medsebojne odnose. "Bošnjake prosim, naj ne zavrnejo te roke," je dejal.

Hkrati je poudaril, da srbska vlada ne more podpreti resolucije Združenih narodov o Srebrenici. "Tuje resolucije so vedno dodatno okrepile napetost," je zatrdil.

Varnostni svet Združenih narodov namreč načrtuje sprejem resolucije, s katero bi ob letošnji 20. obletnici pokola v Srebrenici 11. julij razglasili za svetovni dan spomina na več kot 8.000 bošnjaških žrtev tega genocidnega dejanja med vojno v BiH-u.

Genocid v Srebrenici, ki je bila takrat zaščiteno območje pod varstvom ZN-a, se je zgodil leta 1995, ko se je slabo oboroženi nizozemski bataljon modrih čelad umaknil pred vojsko bosanskih Srbov ter ji prepustil tamkajšnje Bošnjake na milost in nemilost.

Bosanski Srbi so Srebrenico zasedli 11. julija 1995 in nato v nekaj dneh pobili več kot 8.000 Bošnjakov, tudi otroke, ženske in starce. Večinoma so ubijali moške, ki bi lahko bili sposobni nositi orožje.