Vučića je med obiskom spremljalo več ministrov. Foto: EPA
Vučića je med obiskom spremljalo več ministrov. Foto: EPA
Kosovo
Mnogo Srbov se je po Natovih napadih leta 1999 izselilo s Kosova. Foto: Reuters

"Vlada Srbije vas ni pozabila in vas ne bo pozabila. Tu in v Gračanici ter Kosovski Mitrovici bomo odprli svoje urade," je Vučić napovedal pred več tisoč ljudmi, ki so se zbrali v kraju Pasjane na jugovzhodu Kosova. Številni so vihteli srbske zastave in skandirali v podporo Srbiji.

Po besedah Vučića lahko na Kosovu ob večji prisotnosti srbskih institucij pričakujejo tudi večja vlaganja srbske države. "Zagotoviti vam moramo ceste, zagotoviti vam moramo službe," je dejal.

V Pasjanah so ob obisku Vučića odprli novo porodnišnico in slovesen dogodek je srbski premier pospremil z besedami, da se "ravno na Kosovu rojeva največje število otrok v Srbiji". "Tukaj je naša zibelka in nihče nam ne bo preprečil, da bi se naši otroci tu še naprej rojevali," je dodal.

Vučić je zatrdil, da se srbska vlada zavzema za mir in stabilnost, srbskim prebivalcem na Kosovu pa je zato svetoval, "naj imajo dobre odnose s sosedi Albanci". "Srbija je v miru vedno napredovala," je dejal.

Dodal je še, da so morda danes nekateri pričakovali ostrejše besede, a jih ne bo izgovoril, ker se zadeve ne rešujejo "z razburjenim srcem, ampak s hladno glavo".

Brez srečanja z Albanci
Srbskega premierja je na poti na Kosovu spremljalo tudi več ministrov - za obrambo, za pravosodje, za notranje zadeve, za zdravstvo in minister za delo in socialo. Obisk kraja Pasjane je ob močnem varovanju minil brez incidentov.

Visoka srbska delegacija je obisk nadaljevala še v krajih Štrpce in Gračanica, kjer se je sešla s predstavniki tamkajšnjega srbskega prebivalstva. Z albanskimi predstavniki oblasti na Kosovu pa se ne bo srečal.

Predstavniki izginulih v vojni na Kosovu konec 90. let pa so Vučićev obisk ocenili kot "težko" provokacijo. Od predsednika srbske vlade zahtevajo precej več, predvsem pri odpiranju arhivov srbskih vojaških in policijskih sil, ki so sodelovale v bojih na Kosovu. Kot poudarjajo, je še nepojasnjena usoda 1.653 v vojni izginulih oseb, še poroča Beta.