V mrežo organiziranega kriminala in preprodaje organov naj bi bili vpleteni tudi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), med njimi celo zdajšnji kosovski premier Hashim Thaci. Foto: EPA
V mrežo organiziranega kriminala in preprodaje organov naj bi bili vpleteni tudi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), med njimi celo zdajšnji kosovski premier Hashim Thaci. Foto: EPA
Thaçi obljubil sodelovanje s sodiščem


Kosovski časnik Koha Ditore piše, da ima posebna enota za preiskavo vojnih zločinov že napisane obtožnice proti nekdanjim pripadnikom Osvobodilne vojske Kosova, ki naj bi jim sodili na Nizozemskem. In sicer na podlagi poročila poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, ki trdi, da so pripadniki OVK-ja trgovali tudi s človeškimi organi, kar poznejša preiskava ni ne potrdila ne zanikala.

Vpleteni tudi visoki poveljniki
Marty je v svojem poročilu leta 2011 med drugim zapisal, da obstajajo "verodostojni, konvergentni znaki", da je klinika Medicus povezana z medvojno trgovino s človeškimi organi. V mrežo organiziranega kriminala in preprodaje organov naj bi bili vpleteni tudi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), med njimi celo zdajšnji kosovski premier Hashim Thaci. Marty je sicer v poročilu zavrnil očitke, da naj bi organe jemali zapornikom, večinoma Srbom, ki so jih zajeli borci OVK-ja v Albaniji konec 90. let prejšnjega stoletja.

O tem so se predstavniki Eulexa pogovarjali s kosovskim premierjem Iso Mustafo, ki je prav tako kot Thaci obljubil, da bo kosovska skupščina čim prej glasovala za oblikovanje Posebnega sodišča.

Obtožnice (še) ne morejo javno objaviti
Predtem in pred dokončnim sporazumom z Nizozemsko, kjer bo sedež sodišča, obtožnice proti pripadnikom OVK-ja ne morejo javno objaviti. Zunanji minister Thaci se je s tujimi veleposlaniki pogovarjal tudi o nadaljevanju dialoga z Beogradom, ki je zastal najprej zaradi srbskih, nato pa zaradi kosovskih volitev in predvsem zaradi izredno dolgega oblikovanja vlade v Prištini.

Kosovske oblasti sicer napovedujejo tudi takojšnje preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v oborožene sile, v Beogradu pa trdijo, da bo tudi to del dialoga v Bruslju. Za oblikovanje vojske namreč Kosovo potrebuje dvotretjinsko večino glasov v skupščini, ne zgolj med albanskimi poslanci, ampak tudi med poslanci manjšin, od katerih je največja srbska. Ta pa bo vsekakor počakala na odločitev Beograda.

Thaçi obljubil sodelovanje s sodiščem