Novi srbski premier Aleksandar Vulić je obljubil, da bo njegova vlada morala izvesti napovedane reforme, prav tako je napovedal presenečenja v ministrski sestavi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Novi srbski premier Aleksandar Vulić je obljubil, da bo njegova vlada morala izvesti napovedane reforme, prav tako je napovedal presenečenja v ministrski sestavi. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Mandat za sestavo vlade Vučiću

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je mandat za sestavo nove vlade tudi uradno poveril vodji SNS-a Aleksandru Vučiću in ob tem dejal: "Dal sem mu mandat, a če sem iskren, ne bi bil v njegovi koži".

"Skupščino sem obvestil, da sem mandat podelil Vučiću, toda, iskreno, ne bi bil rad v njegovi koži, saj je Srbija pred preizkušnjo. Zmaga, radost in veselje so se končali, ko so bili prešteti vsi glasovi - danes je na preizkušnji velika odgovornost in delo, ki bo pod stalnim nadzorom javnosti, mnogi pa bodo iskali in čakali na napake vlade," je novinarjem po srečanju z Vučićem in vodstvom SNS-a dejal Nikolić.

"Delali bomo timsko"
Srbski predsednik je prepričan, da nova vlada ne bo delala napak, ampak bo sprejemala pomembne odločitve.

"Dogovorili smo se, da si razdelimo odgovornost - vlada in predsednik (države) bosta tesno sodelovala. Delali bomo timsko, še posebej glede odločitev, ki ne bodo priljubljene," je še dodal Nikolić.

Vodja Srbske napredne stranke (SNS) Aleksander Vučić je ob prevzemu mandatarstva dejal, da si bo njegova vlada prizadevala, da Srbije postane "zdrava in dostojna" država. "Obljubil sem, da bomo delali trdo in pošteno ter sprejemali dobre odločitve za našo Srbijo," je dejal.

Dodal je, da je mandat prevzel v težkih okoliščinah, še posebno zaradi "slabih odločitev iz let 2007 in 2009", ki so povzročile visok proračunski primanjkljaj in negativno vplivale na gospodarstvo.

Srbija pred izvedbo reform
Vučić je obljubil, da bo novo vlado sestavil najpozneje do 27. aprila, med ministri je napovedal nekaj presenečenj, s katerimi pa bodo državljani zadovoljni. V prihodnosti Srbijo prav tako čakajo "težke in resne reforme, saj bomo gradili temelje za naslednje generacije, ne za naslednje volitve," je dejal.

Vladno koalicijo poleg Vučićeve SNS sestavljajo še socialisti (SPS) dosedanjega premierja Ivice Dačića in Zveza vojvodinskih Madžarov, ki pa ne bo imela ministrov.

Mandat za sestavo vlade Vučiću