Prebivalec vzhodnega Alepa je hrano, ki jo je prejel kot pomoč. Foto: Reuters
Prebivalec vzhodnega Alepa je hrano, ki jo je prejel kot pomoč. Foto: Reuters
Alep
V vzhodnem Alepu, ki je v rokah upornikov, naj bi bilo okoli 250.000 prebivalcev, ki trpijo hudo pomanjkanje hrane, vode in zdravil. Vladne sile namreč ta del mesta oblegajo vse od julija. Foto: Reuters

"Iz vzhodnega Alepa smo dobili poročilo, da razdeljujejo zadnje obroke hrane," je povedal svetovalec Združenih narodov za humanitarna vprašanja Jan Egeland, ki je opozoril, da prihodnji teden brez dostave nove pomoči prebivalcem vzhodnega Alepa ne bodo imeli več kaj razdeliti.

Egeland je ob tem opozoril, da humanitarne organizacije nimajo možnosti dostaviti nove pomoči, saj ne dobijo dostopa do tega obleganega dela mesta. Humanitarnim konvojem ZN-a že vse od julija ni uspelo dostaviti pomoči v vzhodni Alep, ki je pod nadzorom upornikov. Takrat so namreč režimske sile prekinile zadnjo preskrbovalno pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse strani bodo morale omogočiti dostop humanitarni pomoči, če se želijo pred bližajočo se zimo izogniti množičnemu stradanju, je še dejal Egeland.

Svetovalec za humanitarna vprašanja je sicer prepričan, da jim bodo po štirih mesecih ponovno odobrili dostop, saj bi bile posledice v nasprotnem primeru katastrofalne. "Takšnega scenarija si ne morem niti predstavljati," je dejal.

ZN prosi za možnost dostave pomoči
ZN je pretekli teden ponovno poslal prošnjo vsem vpletenim v konflikt, naj jim odobrijo dostavo nujne pomoči, ki vključuje zalogo zdravil, hrane in medicinsko osebje. Obenem bi evakuirali približno 300 bolnikov skupaj z njihovimi družinami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Namestnik ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva Sergej Rjabkov je medtem sporočil, da Rusija ohranja humanitarni premor zračnih napadov na vzhodni Alep, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Egeland pa je že opozoril, da to ni dovolj, saj jim veliko težav povzročajo ravno spopadi na tleh. Pri tem računa na pomoč vpletenih strani, torej tako vladnih in ruskih sil kot upornikov.