V vzhodnem delu Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, so ujeti številni civilisti. Foto: Reuters
V vzhodnem delu Alepa, ki je pod nadzorom upornikov, so ujeti številni civilisti. Foto: Reuters
Alep
V petek bodo civilisti lahko zapustili Alep. Foto: Reuters

"To nikakor ne pride v poštev. Alep ne bomo prepustili Rusom in ne bomo se predali," je sporočil Zakaria Malahifdži iz skupine Fastakim, ki ena od različnih uporniških skupin v vzhodnem Alepu.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo uporniki in civilisti lahko zapustili Alep, ob tem pa je še namignilo, da bi lahko podaljšali moratorij na letalske napade v mestu. Toda Malahifdži je dejal, da varni koridorji ne obstajajo. "To ni res. Civilisti in borci ne bodo odšli. Civilisti se bojijo režima in mu ne zaupajo. Borci pa se ne predajajo," je zatrdil.

Deset ur premirja v petek
Za petek je Moskva razglasila deseturno humanitarno premirje v obleganem Alepu, odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina pa so odobrile tudi sirske oblasti.

"Sprejeli smo odločitev za humanitarno ustavitev ognja v Alepu za 4. november med 9. in 19. uro," je v izjavi za javnost povedal načelnik poveljstva ruske vojske Valerij Gerasimov. To pomeni, da bodo lahko civilisti in oboroženi borci v tistem obdobju po osmih koridorjih - šestih za civiliste in dveh za borce - zapustili mesto.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v torek sporočil, da je Rusija prenehala izvajati zračne napade za vzhodni del Alepa zaradi pritiska, da Rusija podpira sirsko vlado in njene napade, v katerih je bilo ubitih na stotine civilistov in uničene ogromno infrastrukture. Uporniki so sicer s protinapadom skušali prebiti obroč vladnih sil okrog Alepa, ob tem pa so naleteli na upor.

Asad ne verjame v politične spremembe
Medtem je sirski predsednik Bašar Al Asad v intervjuju, ki ga je objavil New York Times, dejal, da pričakuje, da bo navkljub državljanski vojni vladal vsaj do leta 2021. Asad je na srečanju z zahodnimi novinarji v Damasku poudaril, da ne bo prišlo do nobenih političnih sprememb. Kot so dejali, je na intervjuju žarel od samozavesti in prijaznosti, v pogovoru pa je obtožil ZDA, da so gonilna sila sirske vojne in da podpirajo samooklicano Islamsko državo ter druge ekstremistične skupine.

Vlada pripravljena na dialog z ZDA
"Sem le glavni igralec - slab predsednik, slab človek, ki pobija dobre ljudi. Poznate to pripoved. Pravi vzrok vlado vodi v prevrat. Vlada ne ustreza merilom ZDA,"
je povedal Asad, ki pa je poudaril, da je pripravljen na dialog, tudi z ZDA: "Toda to ne pomeni, da bomo predali našo suverenost in Sirijo spremenili v državo lutk."

Čeprav je Asad pod ogromnim mednarodnim pritiskom, pa sam verjame, da bo zaradi močne lokalne podpore še dolgo na mestu predsednika. Največ podpore dobi od ljudi, ki so bili njegovi nasprotniki, in nekdanjih podpornikov stranke Baath, ki so se bali alternativ ekstremistične vladavine ali razpada države. "Ugotovili so pomen države," je prepričan Asad.