Veselje Zelenskega ob objavi izidov vzporednih volitev. Foto: Reuters
Veselje Zelenskega ob objavi izidov vzporednih volitev. Foto: Reuters

41-letni Zelenski je dobil 30,6 odstotka glasov, Porošenko pa 17,8 odstotka glasov. Na tretje mesto se je uvrstila nekdanja premierka Julija Timošenko, ki je prejela 14,2 odstotka glasov.

Sorodna novica Volitve v Ukrajini: Kako so kandidati tekmo spremenili v politični cirkus

"Hvala vsem Ukrajincem, ki niste glasovali le za zabavo. To je šele začetek, ne bomo se ustavili," je dejal po objavi prvih izidov. Poudaril je, da se za Ukrajino danes začenja obdobje brez korupcije in brez plačil pod mizo. "Vidite spremembe v državi, toda želim, da so hitrejše, globlje in kakovostnejše. Razumel sem motive vaših protestov," je še dejal po objavi izidov.

Zelenski je bil že ob oddaji glasu v Kijevu ob svoji ženi videti dobro razpoložen. Dolga kandidatna lista je zanj dokaz, da demokracija v nekdanji sovjetski republiki deluje. "Smo demokratična država. Več je kandidatov, toliko bolje. To pomeni več demokracije," je menil. Kritiki sicer komiku očitajo politično neizkušenost in populizem.

Dozdajšnji predsednik Porošenko je glas na volišču oddal ob poostrenih varnostnih ukrepih in obdan z družino. Volivcem je ob tem še enkrat obljubil prozahodno politiko. "Te volitve so temeljna predpostavka za naš premik naprej, za naše članstvo v EU-ju in zvezi Nato," je dejal. Ob tem je dejal, da so bile volitve poštene in v skladu z mednarodnimi standardi. Znova je bil kritičen do Zelenskega, ki ga je označil kot neprimernega za predstavljanje Ukrajine v tujini, predvsem v odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, in mu očital, da je lutka tajkuna Igorja Kolomojskega. "Usoda je hotela, da bom v drugem krogu tekmoval proti lutki Kolomojskega. Ne bomo mu dali nobene možnosti," je še dejal.

Za predsedniški položaj se je sicer potegovalo rekordnih 39 kandidatov.

Dozdajšnji predsednik Petro Porošenko je zelo kritičen do Zelenskega. Foto: Reuters
Dozdajšnji predsednik Petro Porošenko je zelo kritičen do Zelenskega. Foto: Reuters

Več kot 1.600 kršitev volilne zakonodaje
Ukrajinska policija je sicer prejela več kot 1.600 prijav domnevnih kršitev volilne zakonodaje. Več kot 100 prijav se je nanašalo na nespoštovanje volilnega molka, skoraj 100 prijav se je nanašalo na fotografiranje na voliščih. Še po 30 prijav pa se je nanašalo na poskuse podkupovanja volivcev ali uničevanja volilnega gradiva.

Volitve je spremljala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo svojo oceno objavila v ponedeljek.

Ukrajina: V drugi krog Zelenski in Porošenko