Julian Assange trdi, da je bil ''o umazanih trikih'' pravočasno obveščen. Foto:
Julian Assange trdi, da je bil ''o umazanih trikih'' pravočasno obveščen. Foto:

Omenjene obtožbe proti 39-letnemu Julianu Assangeu, ki so v soboto preplavile svet, je še v istem dnevu zaradi pomanjkanja dokazov ovrglo švedsko tožilstvo. Assange je za televizijo Al Jazeera dejal, da ga je 11. avgusta avstralska obveščevalna služba opozorila na morebitne ''umazane trike'', ki jih lahko pričakuje, kot tudi o tem, da mu bo nekdo podtaknil spolni škandal.

''Na tej stopnji še nimamo neposrednih dokazov, da je šlo za operacijo obveščevalnih služb, ali da je bilo izvedeno pod vplivom obveščevalnih služb, a okoliščine konteksta so zagotovo moteče," je še dejal Assange. Po poročanju agencije Reuters, se Pentagon na obtožbe še ni odzval.

Naj spomnimo, da so se obtožbe proti ustanovitelju razvpitega WikiLeaksa pojavile v času, ko je Assange v Stockholmu napovedal, da bodo v roku od dveh do štirih tednov objavili še dodatnih 15.000 tajnih dokumentov o vojni v Afganistanu. WikiLeaks je že 25. julija objavil prek 76.000 dokumentov, ki so razkrili slabšanje razmer v tej državi.

Švedsko tožilstvo trdi, da je ravnalo korektno
Po pisanju BBC-ja, so iz švedskega tožilstva sporočili, da bodo kljub opustitvi obtožb o posilstvu, še naprej preiskovali obtožbe o nadlegovanju. V svoj bran pa so dejali, da je imela glavna tožilka Eva Finne dovolj dokaznega materiala za opustitev Assangeove aretacije šele v soboto, česar njen dežurni kolega na tožilstvu še v petek zvečer ni mogel storiti. ''Odločitev o sprejetih strogih ukrepih, kot je bil ta, moramo vedno najprej ovrednotiti s predhodno preiskavo,'' je švedsko tožilstvo zapisalo v sporočilu za javnosti. Ob tem so zatrdili, da so bili vsi izvedeni postopki v skladu z zakonom in da tožilstvo ni storilo nobene napake.

Assange je kmalu po objavi novice o nalogu za aretacijo, kar naj bi sicer izvedel iz medijev, takoj reagiral. Za Al Jazeero je dejal, da so obtožbe nekredibilne, popolno umaknitev obtožb pa pričakuje v ponedeljek, ko se bodo njegovi odvetniki sestali s tožilstvom.