Naftno polje Valhall. Foto: EPA
Naftno polje Valhall. Foto: EPA

Neki 53-letni Norvežan pa je umrl, ko je ploščad, kjer je delal, v sredo zadel ogromen val. Še dve osebi sta bili ranjeni. Neurje je povzročilo valove, visoke kar 15 metrov.

Že zjutraj je vreme povzročilo pravo dramo na naftnih poljih Valhall in Ekofisk, ki pripadata britanskemu naftnemu gigantu BP in ameriški multinacionalki ConocoPhillips, saj je proti njima nosilo ladjo, ki se je strgala s priveza.

"Ladja je spremenila smer in gre naravnost proti Valhallu," je povedal tiskovni predstavnik BP-ja Jan Erik Gerimo in izrazil upanje, da jim jo bo uspelo ustaviti. V ta namen so proti njej poslali vlačilec, a glede na razmere ima zelo težko nalogo.

Naftna družba BP je sporočila, da je na njihovih dveh ploščadih na naftnem polju Valhall delalo 235 ljudi. BP je zgodaj zjutraj najprej evakuiral 150 ljudi, preostalih 85 pa je helikopter odpeljal na bližnji naftni polji Ula in Gyda.

Energetska družba ConocoPhillips pa je evakuirala 145 ljudi. "95 smo jih poslali na obalo, 50 pa na bližnje objekte," je povedal tiskovni predstavnik Tore Falck.