Tudi afganistanski predsednik se je srečal z lažnim voditeljem. Foto: EPA
Tudi afganistanski predsednik se je srečal z lažnim voditeljem. Foto: EPA

Po poročanju ameriškega časopisa New York Times se je slepar predstavljal kot talibanski voditelj Mula Ahtar Muhamad Mansur ter imel tri sestanke s predstavniki Nata in afganistanskih oblasti, preden so v ponedeljek ameriške oblasti potrdile, da so izgubile upanje, da je resnični talibanski voditelj.

Sleparski voditelj se je celo srečal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem v Kabulu, kamor so ga na sestanek v predsedniško palačo pripeljali z Natovim letalom. "To ni on. In dali smo mu veliko denarja," je neimenovani zahodni diplomat povedal časopisu.

NYT je 20. oktobra ob sklicevanju na neimenovane vire poročal, da s talibanskimi poveljniki potekajo intenzivni pogovori na štiri oči o končanju vojne. Ob nepreverjenih poročil so se začela pojavljati ugibanja o mirovnih pogovorih med talibani ter zavezniškimi in afganistanskimi oblastmi na najvišji ravni.

Do premirja še daleč
A visoki ameriški in afganistanski predstavniki so pozneje sporočili, da so "pogovori" samo nekaj več kot navezovanje stikov med obema stranema, ki poteka že zadnji dve leti. Prejšnji mesec je afganistanski minister, ki je pristojen za reintegracijo upornikov, te pogovore označil za "mreženje", ki je daleč od česa podobnega, kot je premirje.

Mirovni pogovori s talbani so del obsežnejšega mirovnega načrta za nemirno državo, kjer gre vojaški spopad med upornikimi in zavezniškimi silami v 10 leto. Do zdaj so talibani javno vseskozi zavračali take pogovore, dokler vse tuje sile ne zapustijo Afganistana, a v ozdaju se je tudi ves čas govorilo, da potekajo takšni pogovori.