Dijaki so si ogledali družinsko dramo
Dijaki so si ogledali družinsko dramo "Glasnik miru". Foto: EPA
Gledališče izobražuje Afganistance

Na območjih, kjer ni vojaških spopadov, v Afganistanu življenje teče svojo ustaljeno pot in ljudje se ukvarjajo s težavami, kot so brezposelnost, zloraba mamil med mladimi, enakost spolov, pravica deklet do šolanja, je za TV Dnevnik poročal Igor Jurič.

Jurič je obiskal nemirno državo in srednjo šolo Habibija v Kabulu, kjer skušajo s pomočjo ameriške mednarodne neprofitne organizacije Equal Access dijake izobraževati in opozarjati pred vsemi oblikami ekstremizma tudi s pomočjo potujoče gledališke skupine.

Režiser se zaveda odgovornosti
Afganistanski režiser in igralec Hašmat Ula Fanaji je s svojim potujočim gledališčem dijakom predstavil družinsko dramo, ki govori o prekupčevanju z mamili in prepričanju dela afganistanske družbe, da ženske nimajo pravice do izobrazbe.

Jurič poroča, da so dijaki zavzeto spremljali dogajanje na odru, in ker je Afganistan največji svetovni proizvajalec opija, se zavedajo tudi težave zlorabe mamil, o čemer je tudi govorila igra.

"Kot afganistanski režiser in igralec imam odgovornost izobraževati našo družbo, še zlasti mladino, in ji posredovati pozitivna sporočila. To delam že 50 let," je Juriču povedal Fanaji, ki je lani pripravil igro, s katero je Afganistancem želel približati načelo enakopravnosti spolov.

Gledališče izobražuje Afganistance