Število žrtev ebole narašča iz tedna v teden. V zadnjih štirih dnevih so našteli 19 novih smrti. Foto: Reuters
Število žrtev ebole narašča iz tedna v teden. V zadnjih štirih dnevih so našteli 19 novih smrti. Foto: Reuters
Šejk Umar Kan
Kan je trenutno v oskrbi Zdravnikov brez meja. Foto: Reuters

39-letnega virologa Šejka Umarja Kana, ki je zaslužen za zdravljenje več kot sto okuženih z ebolo, je ministrstvo za zdravje v Sierri Leone razglasilo za narodnega junaka zaradi njegovih zaslug v boju z zadnjih izbruhom bolezni. Po okužbi so ga prepeljali v center mednarodne nevladne organizacije Zdravniki brez meja. Eden od virov je povedal, da Kana zdravijo, več podrobnosti pa ni navedel.

Za zdaj še ni natančno znano, kako se je Kan okužil, saj je po pripovedovanju njegovega kolega vedno skrbno poskrbel za preventivo in zaščito. V centru, kjer je deloval, so pred tremi dnevi zaradi ebole umrle tri redovnice. Na začetku meseca je v Liberiji umrl ugledni ugandski zdravnik, ki je skrbel za bolnike.

Trenutni izbruh ebole je najhujši, odkar so leta 1976 v Kongu prvič naleteli na virus, katerega smrtnost med okuženimi je kar 90-odstotna, čeprav imajo pri tokratnem izbruhu 60 odstotkov smrti med obolelimi. Zdravila za ebolo ni.

V Gvineji, Liberiji in Sierri Leone je od februarja umrlo že 632 ljudi. Vlade v teh državah so kljub intenzivni mednarodni pomoči nemočne v boju z boleznijo, veliko težavo pa povzroča na splošno nezanesljiv zdravstveni sistem.

Obup in jeza prebivalcev
Iz obupa nad neučinkovitostjo vlade je brat ene izmed žrtev podtaknil ogenj v poslopju liberijskega ministrstva za zdravje v Monrovii. "Zdravstveni delavci ne naredijo dovolj za boj proti virusu. Samo služijo, medtem ko naši ljudje umirajo," je dejal brat 14-letne žrtve med aretacijo.

Pri spopadanju s smrtonosno boleznijo se domači in tuji zdravstveni strokovnjaki spoprijemajo tudi z nezaupanjem prebivalstva, lokalnimi tradicijami in vraževerjem. Ponekod domačini tudi skrivajo doma bolnike, namesto da bi jih odpeljali v bolnišnico. Glavni gostitelj ebole naj bi bili orjaški netopirji, ki se kot poslastica znajdejo tudi na mizah domačinov.

Ko je ekipa agencije Reuters konec junija obiskala Kana v njegovem centru na vzhodu Sierre Leone, jim je pokazal ogledalo, ki ga je namestil v svoji pisarni. Poimenoval ga je "policist", saj je z njim preverjal morebitne luknje v zaščitni obleki, preden se je podal v izolacijski oddelek. Vseeno je priznal, da ga je strah ebole.

"Bojim se za svoje življenje, saj ga cenim," je zaupal in pojasnil, da so zdravstveni delavci nagnjeni k okužbi, saj so prvi, ki jih pokličejo, ko se nekdo okuži. Kljub polni zaščitni obleki si v nevarnosti, je še dodal.