Farinas je na robu smrti, sporoča njegov zdravnik. Foto: EPA
Farinas je na robu smrti, sporoča njegov zdravnik. Foto: EPA

48-letni Farinas odklanja hrano že od februarja in zahteva izpustitev političnih zapornikov. Zdravniki ga od 11. marca hranijo s pomočjo infuzije, zaradi česar se mu je razvil krvni strdek, ki zdaj ogroža njegovo življenje. Njegova mati je potrdila, da mu grozi smrt, vendar po njenih besedah vseeno ne namerava prekiniti gladovne stavke.

Partijsko glasilo Granma omenja navedbe zdravnika Armanda Caballera o resnosti stanja Farinasa, vendar časopis ne omenja, da je vzrok zdravstvenih težav gladovna stavka. Caballero je še dodal, da je Farinas dobil tudi infekcijo, ki bi lahko ogrozila prihodnje hranjenje s pomočjo infuzije.

Gladovne stave kubanskih političnih disidentov redko doživijo pozornost medijev na otoku, so pa po drugi strani deležne velike mednarodne pozornosti in so do zdaj povzročile že nekaj nevšečnosti komunističnemu režimu na Kubi.

Kubanska vlada: Pri nas ni političnih zapornikov
Farinas je po poklicu psiholog, a po svetu je bolj znan kot svobodni spletni novinar, ki se je proslavil s poročanjem o kršitvah človekovih pravic na Kubi. Od leta 1965 je že 22-krat gladovno stavkal, s tokratno gladovno stavko pa želi doseči izpustitev bolnih političnih zapornikov. Stavkati je začel nekaj dni po tem, ko je zaradi gladovne stavke umrl zaprti disident Orlando Zapata.

Komunistične oblasti sicer uradno zanikajo, da imajo na Kubi politične zapornike, in vztrajajo pri trditvah, da so v zaporih zgolj navadni zločinci in agenti sovražno nastrojenih tujih vlad. Glede Farinasa je vlada dejala, da gre za izsiljevanje in da bo, če umre, kriv sam. Po ocenah neuradne kubanske organizacije za človekove pravice je na otoku okoli 180 političnih zapornikov.