Niinistö je bil pravosodni in finančni minister, predsednik parlamenta in eden od podpredsednikov Evropske investicijske banke. Foto: EPA
Niinistö je bil pravosodni in finančni minister, predsednik parlamenta in eden od podpredsednikov Evropske investicijske banke. Foto: EPA
Pekko Haavisto
Haavista podpirajo predvsem mlajši volivci. Foto: EPA

Za Niinistöja, kandidata vladajoče konservativne Stranke nacionalne koalicije, je glasovalo 37 odstotkov volivcev, na drugo mesto pa se je z 18,7 odstotka glasov uvrstil Haavisto. Njegov uspeh je bil presenečenje, saj je večina pričakovala, da se bo v drugi krog prebil nekdanji zunanji minister Paavo Vayrynen, ki velja za evroskeptika in se med drugim zavzema za ponovno uvedbo finske marke. Dobil je 17,5 odstotka glasov.

Na četrto mesto se je uvrstil desničarski populist Timo Soini, ki je na čelu stranke Pravi Finci, s katero je na lanskih parlamentarnih volitvah dosegel velik uspeh in jo popeljal na tretje mesto, zato je tokratna uvrstitev veliko razočaranje.

Na presenečenje mnogih so tako Finci v drugi krog poslali kandidata, ki veljata za odločna zagovornika evropske integracije, medtem ko sta se morala evroskeptična kandidata zadovoljiti s tretjim in četrtim mestom.

"Oba predstavljata Finsko, ki si želi odprt in strpen odnos z Evropo in svetom," je o Niinistöju in Haavistu zapisal liberalni časopis Helsingin Sanomat.

Za največja poraženca pa ne veljata tretje- in četrtouvrščeni, ampak socialni demokrati. Iz njihovih vrst so namreč v zadnjih 30 letih prišli vsi finski predsedniki, tokrat pa je njihov kandidat in nekdanji premier Paavo Lipponen s samo 6,7 odstotka glasov zasedel skromno peto mesto.

63-letni Niinistö velja za enega najizkušenejših finskih politikov, ki je kot finančni minister Finsko popeljal v evrsko območje. V predvolilni kampanji je vztrajal, da finsko izvozno usmerjeno gospodarstvo potrebuje delujoče območje skupne evropske valute in zato odstop od evra ne pride v poštev.

Nekdanji okoljski minister Haavisto se je med predvolilno kampanjo posvečal predvsem temam, kot so enakopravnost, varovanje okolja in reševanje konfliktov. V preteklih letih je kot predstavnik ZN-a in EU-ja posredoval v več kriznih žariščih po svetu. Od leta 2002 je v registrirani partnerski zvezi z moškim iz Ekvadorja.