Modi in Ši krepita gospodarske odnose med državama. Foto: EPA
Modi in Ši krepita gospodarske odnose med državama. Foto: EPA
Ladakh
Sporen mejni pas leži v Himalaji. Foto: EPA
New Delhi
Šija je v New Delhiju pričakalo okoli 20 protestnikov, ki se ne strinjajo s kitajsko zasedbo Tibeta. Foto: EPA

Kitajski vojaki naj bi vdrli pet kilometrov globoko na indijsko ozemlje. Na indijsko-kitajski meji si zdaj nasproti stoji okoli 2.000 vojakov.

Tudi po dveh desetletjih pogovorov azijski velesili nista nič bližje dogovoru o sporu glede mejna območja na himalajski planoti, zaradi katerega sta se leta 1962 zapletli v vojno. Indijski mediji poročajo, da naj bi kitajska načrtovala gradnjo ceste na indijskem ozemlju prek razmejitvenega pasu.

Incidentom na spornem območju indijski mediji posvečajo veliko pozornost, a poznavalci so prepričani, da ti ne ogrožajo odnosov med državama.

Indijski premier Narendra Modi je obisku kitajskega kolega Ši Džinpinga pozval k hitremu dogovoru glede spora in natančni določitvi meje med državama. Po njegovih besedah je mir na meji med državama ključen za razvoj odnosov in izkoriščanje vsega potenciala, ki ga ponujajo.

Ši mu je odgovoril, da je Kitajska odločena premostiti razlike pri pogledih na mejo med državama. Ob tem je izrazil prepričanost, da sta obe strani v prijateljskih pogovorih zmožni doseči dogovor o meji.

Indija želi investicije in kitajski trg
Več časa kot pogovorom o meji sta voditelja namenila gospodarskim odnosom, predvsem kitajskim naložbam v indijsko infrastrukturo, posebej posodabljanju železnic in gradnji industrijskih parkov, in na drugi strani odpiranju kitajskega trga za indijske storitve na področju informacijske tehnologije in farmacevtske izdelke.

Modi si želi obrniti trend v 65 milijard dolarjev vredni blagovni menjavi, ki je trenutno močno v prid Kitajski. Med obiskom Šija je že obljubljenih več milijard dolarjev kitajskih investicij.

Dalajlama: Ši je odprtega duha
Eden od kamnov spotike med državama je za Kitajce moteča prisotnost tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame v Indiji, kjer živi v izgnanstvu že več kot pol stoletja, potem ko je moral po kitajski zasedbi leta 1959 zapustiti rodni Tibet. V Indiji živi tudi več tisoč tibetanskih beguncev.

Da bi lahko obisk Šija prikazali kot uspeh, je vlada v New Delhiju zaprosila dalajlamo, da prestavi dogodek v prestolnici, da ne bi sovpadal s prihodom visokega kitajskega gosta.

Vseeno je obisku dalajlama namenil nekaj besed in kitajskega predsednika označil za "bolj odprtega duha ter bolj realističnega" od njegovih predhodnikov. "Razmišljanje Ši Džinpinga je bolj realistično, bolj odprtega duha, tako da se lahko veliko nauči od Indije. Navsezadnje, kitajsko-indijski odnosi na temelju novega zaupanja so zelo pomembni," je prepričan tibetanski voditelj.