Modi je obljubil, da bo izboljšal poslovno okolje in privabil tuje vlagatelje. Foto: Reuters
Modi je obljubil, da bo izboljšal poslovno okolje in privabil tuje vlagatelje. Foto: Reuters

Modijeva stranka Bharatija Džanata (BJP) je na maratonskih parlamentarnih volitvah osvojila prepričljivo zmago in novi predsednik vlade je v nagovoru pred obema domovoma indijskega parlamenta predstavil glavne cilje svojega mandata.

"Država se trenutno na gospodarskem področju spoprijema z izredno težkim obdobjem. Oživitev gospodarstva je najpomembnejši cilj moje vlade. Skupaj bomo delali, da bomo dosegli visoko gospodarsko rast, obrzdali inflacijo, pospešili nastanek novih delovnih mest ter povrnili zaupanje tako domače kot tuje javnosti," je optimistično napovedal Modi.

V zadnjih dveh letih je imelo indijsko gospodarstvo manj kot petodstotno gospodarsko rast, kar je občutno premalo, da bi milijonom prebivalcev omogočilo izhod iz revščine, medtem ko inflacija trenutno znaša okoli devet odstotkov.

"Moja vlada bo zadovoljna z zmanjšanjem revščine, ampak si je za cilj zastavila uničenje revščine," je napovedal Modi in med drugim kot eno izmed prednostnih nalog izpostavil boj proti naraščajočim cenam hrane.

Nova mesta, ceste in železnice
Modi je napovedal gradnjo sto novih mest, s čimer bi pomagali milijonom, ki se vsako leto v iskanju dela selijo iz podeželja v urbana naselja. Njegov načrt predvideva tudi obnovo cest in gradnjo omrežja hitrih železnic ter novih letališč.

Spregovoril je tudi o upanju na dobre odnose s sosednjimi državami in spopadanju z nasiljem nad ženskami.

V skladu s tradicijo ob sklicu novega parlamenta je Modijev vladni načrt pred poslanci predstavil predsednik države Pranab Mukherdži.