Foto:
Foto:

55-letnega Pedra Pimentela so lani ZDA izročile Gvatemali, da bi mu sodili glede obtožb o umoru in zločinih proti človečnosti zaradi njegove vloge v pokolu Las Dos Erres, ki se je zgodil na višku krute državljanske vojne v tej srednjeameriški državi.

Višina kazni je predvsem simbolična, saj gvatemalski zakoni določajo, da lahko zapornik odsluži največ 50 let za rešetkami.

Nekdanji vojak, ki je sodeloval pri pokolu, je pričal proti Pimentelu in povedal, da je bil ta v skupini 20 vojakov, ki so jim decembra 1982. leta ukazali, da odidejo v vas in poiščejo izginulo orožje. Vojaki so nato vaščanom zavezali oči, jih davili in pretepli do smrti, med njimi tudi novorojenčka, nato pa so jih odvrgli v 15 metrov globok vodnjak.

30 let za vsako žrtev
Pimentel, ki je bil pripadnik elitne enote, imenovane Kaibiles, je dobil po 30 let za vsako žrtev in še 30 let za zločine proti človečnosti. Sam je na sojenju zatrjeval, da ga v času pokola ni bilo v vasi, saj je območje zapustil mesec dni prej.

Razsodba se je izrekla v času, ko skušajo v Gvatemali razčistiti grozodejstva, ki so se dogajala med državljansko vojno od leta 1960 do leta 1996. Vojna je zahtevala skoraj četrt milijona smrtnih žrtev. Že lani so na 6.060 let zapora obsodili štiri vojake za sodelovanje pri pokolu.

Januarja se je začelo sojenje nekdanjemu diktatorju Efrainu Riosu Monttiju, ki je bil na oblasti 17 mesecev med letoma 1982 in 1983, ko so se dogajala najhujša grozodejstva.