Obama obljublja spremembe - ZN upa, da na bolje. Precej bolje. Foto: EPA
Obama obljublja spremembe - ZN upa, da na bolje. Precej bolje. Foto: EPA
Obama in Ban Ki Mun
Obama in Ban Ki Mun sta se prvič srečala povsem naključno lani, ko sta sedela drug ob drugemu na letalu. Foto: EPA

Kljub javnim izjavam o nevtralnosti na volitvah 4. novembra je bilo na sedežu ZN-a opaziti veselje nad Obamovo zmago.

Busheve administracije.

Kratek stik Bush-ZN
Generalni sekretar Ban Ki Mun je dejal, da se veseli "obdobja obnovljenega partnerstva in novega multilateralizma" z Obamo - pa čeprav dodaja, da je tudi z Bushem počasi popravljal odnose odkar je v začetku lanskega leta prevzel mesto vodilnega v ZN-u od Kofija Annana.

ZN in Bush sta že hitro doživela kratek stik - ameriški predsednik je jemal svetovno telo kot sovražno do ameriških interesov, še posebej, ko ZN ni hotel podpreti ameriške invazije na Irak leta 2003. Še več, Annan je napad celo označil za "nezakonit".

Bolton ustrahovalec, Obama diplomat
Leta 2005 je Bush za veleposlanika pri ZN-u imenoval ostrojezičnega konservativca Johna Boltona, moža, ki je več kot desetletje prej dejal, da če bi ZN-ov nebotičnik na Manhattnu izgubil 10 od svojih 38 nadstropij, "to ne bi prav nič spremenilo". Ker ga ameriški senat ni nikdar potrdil, je Bolton naslednje leto odstopil, a ne preden je ustrahoval tako prijatelje kot sovražnike, mu očitajo kritiki.

Diplomati zdaj računajo, da bo Obama izpolnil svoje predvolilne obljube in s svetom komuniciral, ne pa mu grozil. "Znaki kažejo, da se bo Obama hotel tesno posvetovati z zavezniki in zgraditi sporazumen pristop, kot le najbolje zna," je dejal eden izmed višjih evropskih diplomatov. "Platforma sprememb, in veliko teh se nanaša na spremembe od Busha, je nekaj, kar mislim, da bo po svetu naletelo na zelo dober odziv, kar upam, da bo izkoristil."

Številni ameriški politiki, tako demokrati kot republikanci, so pred dnevi v New York Timesu celo objavili celostranski oglas, v katerem prihajajočo administracijo pozivajo, naj okrepi vezi z ZN-om. "Predsednik Obama ima priložnost sodelovanja s svetom in prenove ameriškega vodstva v ZN-u," je dejal Timothy Wirth, predsednik fundacije znotraj organizacije.

"Človek kot mi"
Ban, ki je z Obamo že govoril po volitvah, pravi, da ga novi predsednik navdaja z velikim upanjem. Višji predstavniki ZN-a so šli še dlje. "To je človek, ki gleda na svet enako kot mi," meni eden izmed njih. Navdušujejo jih zlasti Obamovi pogledi na podnebne spremembe, saj namerava novi predsednik uvesti zeleno politiko, medtem ko je Bush kjotski sporazum zavrnil.

Večina Američanov je sicer do ZN-a dokaj mlačna - čeprav javnost široko podpira cilje organizacije, spletna skupnost jeznih blogarjev vidi v ZN-u skorumpirano organizacijo, ki ji dominirajo tuja diktatorstva, ki srkajo ameriški denar, pljuvajo pa protiameriški srd. Obama je dovzeten tudi za te obtožbe in je že omenil, da ZN potrebuje obsežno reformo.

K. S.