Zagrebško sodišče je obsodilo Merčepa na pet let in pol zapora, sodba pa še ni pravnomočna. Foto: BoBo
Zagrebško sodišče je obsodilo Merčepa na pet let in pol zapora, sodba pa še ni pravnomočna. Foto: BoBo

Kot je dejal sodnik Zdravko Majerović, je Merčep odgovoren, ker podrejenim ni preprečil izvajanja vojnih zločinov. Sodba sicer še ni pravnomočna. Merčep je bil junija 2011 obtožen, da je osebno izvedel vojne zločine proti srbskim civilistom, a so julija lani obtožnico spremenili tako, kot da je vedel za zločine in ni zaustavil podrejenih, ki so nezakonito prijeli, trpinčili in umorili več deset ljudi.

Ob tem svojih podrejenih, ki so bili v enoti bolj znani kot "merčepovci", tudi ni seznanil z vojaškimi obveznostmi, ki izhajajo iz mednarodnega in humanitarnega prava. S tem pa je tiho odobril zločine, je v današnji obsodbi sklenilo sodišče.

Nezakonita prijetja, umori, mučenja, kraje
Merčepova enota je bila jeseni 1991 nameščena v zahodni Slavoniji ter v objektih zagrebškega velesejma. Na območju Zagreba, Kutine in Pakraca so nezakonito prijeli 52 ljudi, jih 43 umorili, trije so še pogrešani. Šest ujetnikov je preživelo trpinčenje, nekateri so bili tudi priče na sojenju. Žrtvam so merčepovci odvzeli avtomobile, denar in dragocenosti.

Merčep: Nisem kriv
Merčep je od začetka zanikal tako svojo vpletenost v vojne zločine kot obtožbe, da je bil poveljnik "merčepovcev". Njegova obramba je trdila, da 64-letni Merčep ni bil nadrejen poveljniku enote v pakraški poljani, kjer so pridržali del ujetnikov, medtem ko je tožilstvo trdilo, da je bil Merčep nesporna avtoriteta za pripadnike enote ter dejansko tudi poveljnik.

Nevladna organizacija Documenta - Center za soočanje z zgodovino je objavila imena vseh žrtev. Kot navajajo, je bilo na sojenju Merčepu več kot 150 prič. Iz njihovih izjav je mogoče sklepati, da tudi danes obstaja strah pred pričanjem, posebej v krajih, kjer priče živijo, in v krajih, kjer so bili zločini storjeni, so opozorili.

Pred leti so hrvaški mediji poročali tudi o domnevni Merčepovi vpletenosti v vojne zločine proti več deset srbskim civilistom v Vukovarju pred začetkom napadov JLA in srbskih enot na mesto leta 1991.