Nikab, kot se imenuje tančica, nosijo številne muslimanke, ponavadi pa tančica pokriva ves obraz in je videti samo oči. Foto: EPA
Nikab, kot se imenuje tančica, nosijo številne muslimanke, ponavadi pa tančica pokriva ves obraz in je videti samo oči. Foto: EPA
Zakrite muslimanke
Zakrivanje obraza je za nekatere Evropejce nesprejemljivo. Foto: EPA
Romano Prodi in Tony Blair
Britanski in italijanski premier sta zadržana do zakrivanja obrazov v javnosti. Foto: EPA

Po mnenju Tonyja Blaira so tančice znak ločevanja in zato pri nemuslimanih vzbujajo nelagodje. Sam sicer nima namena prepovedati tančice, vendar pravi, da je treba rešiti vprašanje, kako ljudi pravilno vključiti v družbo, saj je dokazano, da ob večjem vključevanju ljudje dosežejo več.

Na začetku meseca je na Otoku razpravo o tančicah sprožil nekdanji britanski zunanji minister Jack Straw, ki je od muslimank v svoji volilni enoti zahteval, da si odstranijo tančice, preden ga obiščejo. Neka šola na severu Velike Britanije je izključila muslimansko učiteljico, ker je med poukom nosila tančico, ki ji je popolnoma prekrivala obraz in je bilo videti samo oči. Šola je učiteljici dovolila nošenje tančice na hodnikih, vendar zahtevala, da si jo pred učenci med poukom odstrani, česar pa ona ni hotela.

Romano Prodi meni, da muslimanske priseljenke ne bi smele biti popolnoma zakrite, če se hočejo vključiti v družbo in postati del italijanske prihodnosti. Pravi, da je stvar splošnega razuma, da ljudje v javnosti pokažejo svoj obraz. Sam dopušča nošenje tančice, vendar bi se po njegovem mnenju moralo videti obraz, saj je to v naši družbi pomembno. Ni težava v tem, kako si oblečen, ampak v tem, ali si zakrit ali ne.

Jeza muslimanov
Natančno število muslimanov v Evropi ni znano, saj v nekaterih državah popisi muslimanov niso zanesljivi, druge države pa teh številk nočejo objavljati. Islam je po mnenju mnogih strokovnjakov najhitreje rastoča vera v Evropi, k temu pa pripomorejo številni priseljenci in večje število otrok pri muslimanih. Med skoraj 60 milijoni Britancev je 1,8 milijona muslimanov, v Italiji pa jih je 825.000.

Opazke obeh evropskih voditeljev so sprožile negodovanje med evropskimi muslimani, ki menijo da narašča nestrpnost do muslimanov. V ZDA in tudi v Evropi še posebej počutijo ogroženi po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra, saj jih zdaj mnogi gledajo z nezaupanjem.

Velika Britanija ne prepoveduje nošenja tančice, prav tako ne Italija, ki pa je v preteklosti imela prepoved zakrivanja obraza v javnosti kot del protiterorističnih ukrepov. Nekateri italijanski politiki so že začeli pozivati k obnoviti prepovedi zakrivanja obraza. V Franciji zakon v šolah prepoveduje nošenje verskih simbolov, kot so muslimanske naglavne rute, judovske kapice in veliki križi.