Šolo so po napadu hitro izpraznili. Po medijskih navedbah na Švedskem naj bi zamaskirani napadalec sprva poziral in se slikal z učenci, preden je začel z napadom. Foto: Reuters
Šolo so po napadu hitro izpraznili. Po medijskih navedbah na Švedskem naj bi zamaskirani napadalec sprva poziral in se slikal z učenci, preden je začel z napadom. Foto: Reuters
Trollhättan
Trollhättan je industrijsko mesto s 57 tisoč prebivalci na jugozahodu Švedske. Foto: Reuters

Napad se je zgodil na šoli v industrijskem mestu Trollhättan severno od Göteborga. Moški je med napadom z mečem ranil pet ljudi, že takoj je smrtno ranil učitelja, eden izmed četverice učencev pa je nato umrl v bolnišnici.

Policija je sporočila, da so se odzvali na klic v sili, potem ko so na prostoru šole opazili moškega z mečem, ki je najprej napadel enega človeka, nato pa še štiri.

Zamaskiran z masko
Napadalca je policija ustrelila in ga huje ranila. Huje ranjenega so ga prepeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali, a je kasneje umrl. Gre za moškega, starega 21 let, ki je po podatkih policije bival v okolici.

Z masko na obrazu - sprva so mediji poročali, da naj šlo za masko Dartha Vaderja iz filmske zvezde Vojna zvezd, kasneje pa se je izkazalo, da gre za masko, ki spominja na opremo nemških vojakov med 2. svetovno vojno, in v črnih oblačilih v dopoldanskih urah vstopil v šolo in začel napadati prisotne.

Policija je šolo, v kateri je bilo okoli 400 otrok, starih od 6 do 15 let, že izpraznila, motiv za napad pa še ni znan. Prizorišče napada bo obiskal švedski premier Stefan Löfven, ki je označil dogodek za "črn dan za Švedsko".

Prvi smrtonosni napad v šolah po 54 letih
Tovrstni napadi so na Švedskem izjemno redki. Zadnji sega v leto 1961, ko je bil v streljanju na srednji šoli v kraju Kungälv en dijak ubit, šest pa ranjenih. Leta 2004 so medtem preprečili strelski napad na šolo v Malmöju. Pred dvema mesecema pa je že prišlo do odmevnega napada, ko sta napadalca v mestu Vasteras med nakupovanjem v Ikei ubila dva človeka - umrla sta mati in sin, storilca pa sta bila prosilca za azil.