Na letalu Germanwingsa niso odkrili bombe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Na letalu Germanwingsa niso odkrili bombe. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nadzorniki zračnega prometa so pilota poleta 4U826, ki je bilo namenjeno v Milano, obvestili o grožnji. Letalo so nemudoma preusmerili na mesto, ki je na letališču namenjeno za tovrstne primere. 120 potnikov in šest članov posadke so evakuirali na varno.

Letalo Airbus 320 so kriminalisti pregledali v spremstvu izurjenih psov, ki pa niso odkrili ničesar.

Incident se je zgodil tri tedne po tem, ko je kopilot Andreas Lubitz letalo s 150 ljudmi na krovu namerno usmeril v francoske Alpe. To so potrdili preiskovalci po pregledu obeh črnih skrinjic. Letalo Germanwingsa je letelo na 8.500 metrih višine, ko je brez dovoljenja kontrole letenja zapustilo svojo potovalno višino in se začelo spuščati s hitrostjo 17,8 metra na sekundo. Štiri minute pozneje je francoska kontrola letenja poskušala vzpostaviti stik z letalom, toda neuspešno. Letalo je strmoglavljalo osem minut.

Sodeč po podatkih prve črne skrinjice, ki je snemala zvoke v pilotski kabini, je Lubitz izkoristil trenutek, ko je pilot odšel na stranišče, in ga zaklenil iz kabine. Letalo je v gore zletelo s hitrostjo 700 kilometrov na uro. Med 150 ljudmi na krovu je bila približno polovica Nemcev, več kot 50 pa Špancev.