Zastava, na kateri je narisan zemljevid
Zastava, na kateri je narisan zemljevid "velike Albanije", zaradi katere so prekinili tekmo med Srbijo in Albanijo v Beogradu. Foto: EPA
Edi Rama
Obisk Edija Rame (na fotografiji), ki bo prvi obisk kakega albanskega premierja v Srbiji v zadnjih 68 letih, je bil sprva napovedan za 22. oktober. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Premierja sta v sporočilu za javnosti incident na nogometni tekmi, ko so neznanci na igrišče spustili kvadrokopter z zastavo "Velike Albanije", zaradi česar je bila tekma prekinjena, označila kot "nesrečo". Ob tem sta poudarila, da so še vedno nesoglasja o incidentu, da pa ne smejo in nočejo izpustiti priložnosti za srečanje in prizadevanja za ohranitev stabilnosti na območju. "Čas je, da obrnemo nov list političnih in gospodarskih odnosov med Srbijo in Albanijo," sta še zapisala.

Rama je med drugim glede incidenta z zastavo na profilu na Tviterju zapisal: "Normalna Srbija bo mogoča samo, če bo normalna Srbija dojela, da njihova nočna mora velika Albanija ni naš projekt!". Na to se je odzval srbski premier Aleksandar Vučić, ki je prav tako na Tviterju zapisal: "Ljudje, ki govorijo, da je velika Albanija naša nočna mora, imajo prav. Ampak, to ni le naša nočna mora, temveč nočna mora cele Evrope, nočna mora celotnega človeštva in mi bomo naredili vse, kar je v naši moči, da jo preprečimo. Upamo, da bodo normalni Albanci razumeli to sporočilo."

Po poročanju srbskega B92 je Vučić še dejal, da bo razmislil, ali obisk sploh bo, čeprav so Ramov obisk že prestavili na 10. november. V tem primeru bo to prvi obisk kakega albanskega premierja v Srbiji v zadnjih 68 letih.

Priprli brata albanskega premierja
Spomnimo. Na nogometni tekmi 14. oktobra so med drugim za 40 minut pridržali tudi brata albanskega premierja, 45-letnega Olsija Ramo, ki je osumljen, da je odgovoren za incident. Aretirali so ga v VIP-loži zaradi utemeljenega suma, da je organiziral in vodil ta incident. Policiji je ob tem pokazal potni list ZDA.

Nov incident na sobotni tekmi
Od torkovega incidenta so iz Srbije, predvsem iz Vojvodine, poročali o več napadih na objekte v lasti Albancev. Na sobotni nogometni tekmi med Partizanom in Crveno zvezdo v Beogradu so navijači sežgali albansko zastavo. Rama je sicer že v petek potrdil, da se je kljub incidentu odločil odpotovati v Beograd, saj je obisk v interesu obeh držav. Dejal je, da je stališče albanskih oblasti do obiska enako "kljub razočaranju, ki so ga povzročili incident na tekmi in odzivi srbskih uradnih predstavnikov".

Nov incident se je spet zgodil v soboto na sobotnem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo v Beogradu, kjer so na tribuni navijači Crvene zvezde zažgali albansko zastavo. Dogodek je že obsodilo albansko zunanje ministrstvo, ki je v sporočilu za javnost poudarilo, da sta bili na omenjeni nogometni tekmi "znova izraženi huliganstvo srbskih navijačev in patološko sovraštvo do albanskih simbolov". Srbske oblasti so pozvali, naj najdejo odgovorne, srbske politike pa naj se jasno distancirajo od tovrstnih dejanj, ki jih je vse več in imajo nepredvidljive posledice za prihodnost in stabilnost Balkana.

Napetost med Srbi in Albanci
24 ur po tekmi so albanski navijači obkolili srbsko veleposlaništvo v Tirani, zaradi česar je morala posredovati policija. O napadih na Srbe so poročali tudi s Kosova, iz okolice Preševa in na Dunaju.

Medtem so iz Vojvodine konec tedna poročali o napadih na poslopja manjšin, tarče v preteklih dneh so bili predvsem albanski objekti. V Novem Sadu so ponoči neznanci s kamenjem obmetavali znano slaščičarno v lasti pripadnika ene od manjšin in pri tem razbili stekla na izložbi. V Subotici so neznanci danes podtaknili požar v džamiji, pri tem zgorela so vhodna vrata.

Antifašistično zborovanje v Novem Sadu
Nevladne organizacije in meščani Novega Sada so zaradi napadov na slaščičarne in pekarne Albancev, pa tudi objekte drugih manjšin, za 23. oktober napovedali antifašistično zborovanje v mestu. Vlado v Beogradu so pozvali k nujnemu sprejetju ukrepov za zaščito predstavnikov narodnih manjšin, ki so tarča skrajnežev in profašističnih skupin.