Svet

Poudarki

  • Davčna preiskovala gibanje čajankarjev
Škandal je močno načel ugled davčne uprave. Foto: Reuters
Obama je dejanja agencije ostro obsodil. Foto: EPA

Dodaj v

Zaradi škandala odstopil vodja ameriške davčne uprave

Davčni organi podrobno preiskovali skrajno konservativne skupine
16. maj 2013 ob 07:37
Washington - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je prišlo na dan, da si je ameriška davčna služba (IRS) pri svojem preiskovanju za tarčo vzela nekatere konservativne skupine, je Obama zahteval - in sprejel odstop vodje davčne uprave Stevena T. Millerja.

Gre za Obamov prvi večji korak pri naslavljanju škandala. Ameriški predsednik je dejanja IRS-a označil za "neopravičljiva": "Američani so upravičeni jezni in jaz sem jezen. Ne mislim dopuščati takega obnašanja v nobeni agenciji, še posebej pa ne v IRS-u, glede na moč in obseg, ki ju ima."

Obamo so kritiki v zadnjem času sicer kritizirali, da ne zavzame ostrejših ukrepov v vseh spornih razmerah, v katerih se je znašla njegova administracija v drugem mandatu.

Zadnji škandal z davčno upravo, ki ji očitajo politično motiviranost, zdaj ameriško pravosodno ministrstvo tudi kriminalistično preiskuje. IRS je prejšnji teden priznal, da so podrobno preiskovali nekatere neprofitne skupine, ki so sodelovale s konservativnim gibanjem čajankarjev. Pravosodni minister Eric Holder je dejal, da je davčna agencija gotovo delovala neprimerno, s kriminalistično preiskavo pa želijo ugotoviti, ali je delovala tudi v nasprotju z zakonom.

"Davčna agencija IRS mora zakon izvajati na pošten in nepristranski način, njeni zaposleni pa spoštovati načela integritete. Očitno nekateri zaposleni tega preizkusa niso opravili," je v izjavi zapisal Obama. V Beli hiši zatrjujejo, da nobeden od predsednikovih sodelavcev ni povezan z zadevo, predsednik pa je zanjo izvedel šele prejšnji teden, ko so o njej začeli poročati mediji.

Seznam donatorjev
Inšpekcija finančnega ministrstva je namreč prejšnji teden objavila poročilo, v katerem ugotavljajo, da je davčna služba uporabljala "neprimerna" politična merila, ko je pregledovala delovanje konservativnih skupin. Med drugim so od njih zahtevali, naj jim posredujejo sezname preteklih in prihodnjih donatorjev.

IRS je sicer neodvisna agencija, ki deluje v okviru finančnega ministrstva. Agencija naj bi podrobno preiskovala skupine, katerih imena so vključevala besedi čajanka ali domoljuben, ki so vložile zahtevo za oprostitev plačevanja davkov.

Leta 2009 nastalo gibanje čajankarjev deluje preko različnih skupin na nacionalni in lokalnih ravneh in nima osrednjega organa. Večina Američanov sicer gibanje povezuje s konservativnimi republikanci, ki odločno nasprotujejo politiki predsednika Obame na področju davkov in zdravstva.

Skupine so se lani pritoževale, da so morale ob vložitvi zahteve za oprostitev plačila davka pristojnim organom posredovati številne informacije, davčna služba pa je sprejetje odločitve dolgo časa prelagala.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 16.05.2013 ob 08:02
Vsi odstopijo le Janša Janez : -)
severnik
# 16.05.2013 ob 08:08
Vsi so isti. Oblast in slast.
RokoSan
# 16.05.2013 ob 09:27
Zaradi škandala odstopil... Tole pa je sprožilo salve smeha med našo "elito".
Ena ženska
# 16.05.2013 ob 08:29
A ima Evropa res umetno ustvarjeno krizo iz strani ______( kaj mislite katere svetovno " najmočnejše " države , ki pač noče da je euro močan, ki hoče imet nafto zastonj in ki ne podpiše nobenih sporazumov, da bi se jih morala držati )

?
Anzi23
# 16.05.2013 ob 09:32
Svet je tako pokvarjen, da se bojim da nas bodo zlobni vesoljci lahko našli po gnilem smradu, ki seva v vesolje iz zemlje.
uros23
# 16.05.2013 ob 09:24
In v čem je tu sploh problem? Če so prekršili kak zakon, v redu, naj se jih kaznuje, ampak a jih niti preiskovati ne bi smeli? Saj ravno čajankarji sploh nočejo plačevati davkov :-).
naš človek
# 16.05.2013 ob 10:03
@inski11
še naprej:
Gre za Obamov prvi večji korak pri naslavljanju škandala (yes yes how yes no)
ne zavzame ostrejših ukrepov
Marconi
# 16.05.2013 ob 11:16
@Ena "ki pač noče da je euro močan, ki hoče imet nafto zastonj in ki ne podpiše nobenih sporazumov, da bi se jih morala držati )"

Za gospodarstvo ZDA je v bistvu bolje, da je evro močan, če s tem misliš razmerje EUR/USD.

Pa tudi Sloveniji, kot izrazito izvozni državi bi še kako prav prišel ŠIBKEJŠI evro.

Malo razmisli zakaj, ni težko.
Deneb Algedi
# 16.05.2013 ob 10:56
Skupine so se lani pritoževale, da so morale ob vložitvi zahteve za oprostitev plačila davka pristojnim organom posredovati številne informacije

Transparentnost?
Deneb Algedi
# 16.05.2013 ob 10:55
Agencija naj bi podrobno preiskovala skupine, katerih imena so vključevala besedi čajanka ali domoljuben, ki so vložile zahtevo za oprostitev plačevanja davkov.

Nekdo vloži zahtevo za davčne olajšave in glej ga zlomka, namesto da bi mu dacarji verjeli na besedo, ga preverjajo. Nedopustno. ;-)
nimivseeno1
# 17.05.2013 ob 00:49
Ko bi ljudje vedeli, da je njihov davek neustaven. :D

Vse seveda zaradi bank. Banke tiskajo, posojajo vladi, vlada pa z davki vrača denar privatnikom.

IRS agent
stefana
# 16.05.2013 ob 11:16
pri nas so pa vsi še dobro nagrajeni!!!!čudna so pota gospodova ....
Amsel
# 16.05.2013 ob 07:42
Imperija je vrnila udarec!
Jezni Smrk
# 16.05.2013 ob 09:11
Sovražim davčno upravo.
Kazalo