Po odločitvi vlade se je pred poslopjem ERT-ja zbrala množica protestnikov. Foto: EPA
Po odločitvi vlade se je pred poslopjem ERT-ja zbrala množica protestnikov. Foto: EPA
ERT
ERT je prenehal oddajati v sredo zjutraj. Foto: EPA
ERT
Atene napovedujejo, da bo ERT znova zaživel v manjšem obsegu. Foto: EPA
Grčija prva evropska država brez RTV
Grška vlada čez noč ukinila javno televizijo

Po presenetljivi odločitvi grške vlade, da zaradi varčevanja preneha oddajati televizijske in radijske programov ERT-ja, so začeli stavkati vsi grški novinarji.

"Stavkali bomo tako dolgo, dokler vlada ne bo preklicala zaprtja," je povedal predsednik združenja atenskih časopisnih urednikov Dimitris Trimis. Zaradi stavke v četrtek tudi ne bodo izšli časopisi. Kljub odločitvi vlade so zaposleni na ERT-ju zjutraj ostali v poslopju in protestno oddajajo prek spleta.

Sindikat, ki zastopa uslužbence ERT-ja, je sporočil, da bo brez dela ostalo 2.656 ljudi. Drugi sindikati so za 13. junij sklicali 24-urno stavko v znak solidarnosti z zaposlenimi na ERT-ju in proti nesprejemljivim rezom v javnem sektorju, ki so pogoj mednarodnih posojilodajalcev v zameno za finančno pomoč.

Za svoje delovanje ERT letno porabi okoli 300 milijonov evrov. Prebivalci naročnino plačajo kot del računa za električno energijo.

Novi ERT z več kot polovico manj zaposlenimi
Tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglou je pojasnil, da je bila odločitev o zaprtju ERT-ja sprejeta že pred šestimi tedni in ni povezana z neuspešno prodajo državne plinske družbe DEPA ter inšpekcijami predstavnikov EU-ja in IMF-a, ki zahtevajo obsežnejše odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju.

Kedikoglou, ki je v torek ERT označil za "brezno razsipavanja", je napovedal, da bo nova in vitkejša javna radiotelevizija začela delovati v nekaj tednih in najpozneje do jeseni. V manjšem obsegu naj bi zaposlovala okoli 1.000 ljudi.

"Nismo zaprli ERT-ja, začasno smo ustavili njegovo delovanje, da bi ga popravili in omogočili delovanje na zdravih temeljih," je zatrdil.

Grško javnost je predvsem presenetila hitrost, s katero so zaprli ERT, saj so sicer navajeni počasnega ukrepanja pri prestrukturiranju javnega sektorja.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je sporočil, da Evropska komisija ni zahtevala zaprtje ERT-ja kot del varčevalnih ukrepov, a Bruselj vseeno ne postavlja pod vprašaj mandata grške vlade za prestrukturiranje javnega sektorja.

Cerkev kritizira zaprtje
Zaprtje ERT-ja je načelo tudi odnose v koaliciji, saj sta koalicijski partnerici premierja Antonisa Samarasa, socialistični PASOK in Demokratična levica, napovedali, da bosta nasprotovali temu ukrepu.

Nezadovoljna je tudi opozicija in voditelj največje opozicijske stranke Siriza Aleksis Cipras je sporočil, da bo predsednika države Karolosa Papuliasa prosil, naj ne podpiše uredbe o zaprtju javne radiotelevizije.

ERT so podprli tudi grški izseljenci v tujini, saj je ta pomembna vez z domovino. Zaprtje je ostro kritizirala tudi Grška pravoslavna cerkev, ki je sporočila, da je bilo več tisoč zaposlenih "žrtvovanih" za desetletja slabega vodenja.

Evropa osupla
K preklicu svoje odločitve je Atene pozvala Evropska radiotelevizijska zveza (EBU), ki opozarja, da je to velik udarec za neodvisnost medijev. V sporočilu za javnost je EBU izrazil osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev.

"Obstoj javnih medijev in njihove neodvisnosti od vlade leži v srcu demokratičnih družb. Zato bi morale biti spremembe sistema javnih medijev predmet javne demokratične razprave v parlamentu in ne bi smele temeljiti na odločitvi dveh vladnih ministrov," se glasi sporočilo EBU-ja.

Grčija prva evropska država brez RTV
Grška vlada čez noč ukinila javno televizijo