Prva družina ZDA ostaja ista. Foto: Reuters
Prva družina ZDA ostaja ista. Foto: Reuters
Še štiri leta. Foto: Reuters
Obamov 'tvit', ki je že pol ure po objavi postal največkrat preposlan tvit vseh časov. Foto: Twitter
Turobno v Romneyjevem taboru. Foto: Reuters
Bogomil Ferfila o prepričljivi zmagi Obame
Še štiri leta za Obamo
Volilne vročice je konec

V skladu z napovedmi je bila ključna za zmago zvezna država Ohio. Obama je še pred razglasitvijo zmagovalca v zveznih državah Virginija, Kolorado, Florida, Aljaska in Nevada zbral 275 elektorskih glasov, za zmago pa jih je bilo potrebnih 270 od skupaj 538. Obama je magično mejo presegel takoj po tistem, ko so ameriške televizije razglasile njegovo zmago v zvezni državi Ohio, ko je bilo tam uradno preštetih šele 74 odstotkov vseh glasov. Od tega jih je Obama dobil 49,7 odstotka, Romney pa 48,6 odstotka.

Po nadaljevanju štetja se je rezultat sicer zelo zožil in po 80 odstotkih preštetih glasov je Obama vodil le še z 49,2 proti 49,1 odstotka. V Obamov seštevek elektorskih glasov je nato padel še Kolorado z devetimi elektorskimi glasovi in seštevek se je skupaj z Ohiom povišal na 284. Brez 18 elektorskih glasov Ohia bi jih imel Obama le 266.

Proti jutru vse jasno
Po nekaj urah preštevanja je Obama zbral 303 elektorske glasove, Romney pa se je ustavil pri 206. A preštevanje posamičnih glasov kaže na mnogo tesnejši izid, saj je demokrat zmagal s 50 odstotki (57 milijonov glasov) proti 48,5 (55,5 milijona glasov). Odstotek in pol je šel drugim kandidatom. Glasove preštevajo le še na Floridi.

Veliki met Baracka Obame
Obama je prek Twitterja nemudoma poslal zahvalo vsem, ki so ga podprli in volili zanj, nato pa je imel v Chicagu zmagovalni govor. Prav tako mu je uspel veliki met, da je kot prvi predsednik ZDA zmagal, čeprav je v državi visoka stopnja brezposelnosti - ta je malenkost višja kot takrat, ko je nastopil položaj. Gospodarstvo, ki še vedno prepočasi okreva po krizi, je bilo po vseh javnomnenjskih anketah najpomembnejše vprašanje za volivce.

Po vseh predvolilnih anketah so glede tega vprašanja bolj zaupali Romneyju, vendar republikancu niso uresničili dolgoletne želje za vstop v Belo hišo, za kar se je potegoval od leta 2007.

Demokrati obdržali večino v senatu, republikanci v predstavniškem domu
Volitve v Kongres so potrdile obstoječe stanje. Republikancem se obeta povečanje števila guvernerskih položajev z 29 na 31 ali 32. V predstavniškem domu so večino obdržali republikanci, v senatu pa jo je demokratom uspelo celo povečati za sedež, če bosta oba neodvisna senatorja še naprej sodelovala z njimi. Pred volitvami so imeli demokrati z dvema neodvisnima senatorjema 53 sedežev, republikanci pa 47.

Demokrati so republikancem odvzeli sedež v Massachusettsu, kjer je Elizabeth Warren premagala Scotta Browna in demokratom vrnila sedež pokojnega Edwarda Kennedyja. Republikanci so izgubili tudi sedež v Indiani, kjer je demokrat Joe Donnelly ugnal republikanca Richarda Mourdocka.

V 100-članskem zveznem senatu bosta še naprej dva člana slovenskega rodu. Tom Harkin iz Iowe mora znova pred volivce šele leta 2014, Amy Klobuchar iz Minnesote pa je v torek porazila republikanskega izzivalca Kurta Billsa in bo januarja 2013 začela nov šestletni mandat. V senatu bo od prihodnjega januarja tudi prva odkrito homoseksualna članica. To je demokratka Tamy Baldwin, ki je v Wisconsinu premagala nekdanjega guvernerja Tommyja Thompsona.


MMC-jeva nova aplikacija za neposredno spremljanje dogodkov
Naša nova aplikacija nam omogoča, da o odmevnejših in trajnejših dogodkih poročamo še ažurneje - predvsem pa širše. Aplikacija pa omogoča vam, da vsebino dejavno soustvarjate. Z njeno in vašo pomočjo lahko v realnem času sledimo toku dogodkov na različnih platformah. In jih objavljamo.

Naši radijski kolegi bodo potek in izide volitev podrobno obravnavali v svojih rednih informativnih oddajah, že zdaj pa vas vabijo, da jim prisluhnete v sredo v Studiu ob 17.00 na "Prvem".

Neuradni seštevki elektorskih glasov po razdeljenih glasovih v 50 izmed 51 zveznih držav (z izjemo Floride).

Mitt Romney
Barack Obama
Zvezna državaEG *Zvezna državaEG *

Indiana
11
Vermont
3
Kentucky
8
Massachusetts11
Zahodna Virginija
5
Connecticut
7
Južna Karolina
9
Illinois
20
Georgia
16
Virginija
13
Tennesse
11
Delaware
3
Alabama
9
Maryland
10
Misisipi
6
Okrožje Kolumbija
3
Oklahoma
7
Maine
4
Arkansas
6
Michigan
16
Kansas
6
New York
29
Louisiana
8
Rhode Island
4
Nebraska
5

Minnesota

10
Severna Dakota
3

Wisconsin

10
Južna Dakota
3

Kalifornija

55
Teksas
38

Havaji
4
Wyoming
3

Iowa

6

Arizona
11
Oregon

7

Utah
6

Washington
12
Montana

3

Kolorado

9

Idaho
4

New Hampshire

4

Severna Karolina

15
New Jersey
14

Misuri

10
Nova Mehika5
Aljaska
3
Ohio
18


Pensilvanija
20



Virginija

13


Nevada6








Skupaj: 206
Skupaj:

303

Bogomil Ferfila o prepričljivi zmagi Obame
Še štiri leta za Obamo
Volilne vročice je konec