Harry Harris med govorom v Pekingu. Foto: Reuters
Harry Harris med govorom v Pekingu. Foto: Reuters

Pred tednom so ameriške vojaške ladje razjezile Kitajsko, saj so plule blizu umetnih otokov, ki jih Kitajci gradijo na spornem območju. V Pekingu je Harris, poveljnik ameriškega tihomorskega poveljstva, dejal, da mednarodne vode in zračni prostor pripadajo vsem in tako ne morejo biti pod oblastjo ene države: "Naša vojska bo še naprej letela, plula in delovala kadar koli in kjer koli dovoljuje mednarodno pravo. Južnokitajsko morje ni in ne bo izjema."

Obenem je dodal, da si Peking tovrstnih turinskih operacij ne sme razlagati kot grožnjo. Kitajska je namreč pretekli teden plovbo ameriškega rušilca 12 navtičnih milj od enega izmed otokov obsodila za grožnjo njihove suverenosti in na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika.

Veliko področij, kjer imajo skupno stališče
S temi umetnimi otoki Kitajska želi podkrepiti svoje ozemeljske zahteve, ki pa jih, kot so že večkrat poudarili, Američani ne priznavajo. Z izjavami Harrisa pa so ZDA v kitajski prestolnici tudi pokazale odločenost glede strateško pomembne poti. Glede plovbe omenjenega rušilca je Washington dodal, da so s tem želeli samo zaščititi svobodo plovbe po mednarodnem pravu. Prepričani so, da je z gradnjo čeri in grebenov v umetnih otokih ta svoboda ogrožena.

Ob vsem tem pa je Harris pohvalil dialog med ZDA in Kitajsko: "Nekateri pravijo, da to nakazuje spopad med državama. Jaz na to ne gledam tako pesimistično. Medtem ko se seveda ne strinjamo o nekaterih temah, kot so zahtevki Kitajske v Južnokitajskem morju in naše dejavnosti na tem območju, pa obstaja veliko področij, kjer imamo skupno stališče." Pred dnevi je namreč kitajski admiral Vu Šengli dejanja označil za "provokativna in nevarna" ter taka, ki bi lahko "sprožila konflikte."