Svet
UH-60M Black Hawk
Sikorsky UH-60 Black Hawk je glavni in najbolj množično uporabljeni helikopter vojske ZDA. Hrvati se z Američani in Lockheed Martinom že več let pogajajo o nakupu, z donacijo pa bi se obvezali za zamenjavo ruskih Mi-8 z ameriškimi helikopterji. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA bodo podarile Hrvaški dva helikopterja black hawk

Sprejetje donacije kot zaveza za nadaljnji nakup flote UH-60M
12. oktober 2018 ob 12:29
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Na vojaškem delu zagrebškega letališča sta v četrtek pristala dva nova ameriška vojaška helikopterja black hawk UH-60M, ki ju namerava vlada ZDA podariti hrvaški vojski, poročajo hrvaški mediji.

Vrednost helikopterjev z opremo in rezervnimi deli je približno 43 milijonov evrov, v redni sestavi hrvaške vojske bosta letela od leta 2020. Novo pridobitev hrvaških letalskih sil je prejšnji teden omenil minister za obrambo Damir Krstičević, ko je v Zagrebu napovedal veliko vojaško vajo hrvaške vojske Velebit 18, ki bo potekala v različnih delih Hrvaške od sobote do ponedeljka.

Zadnja različica standardnega črnega jastreba
Black Hawk UH-60M
je najnovejša standardna različica znanega ameriškega večnamenskega vojaškega helikopterja. UH-60M so začeli testirati pred desetletjem, ima najsodobnejšo komunikacijsko, navigacijsko in senzorsko opremo. Ob zračnih napadih je helikopter mogoče uporabiti tudi za prevoz, evakuacijo ranjenih, v iskalnih in reševalnih akcijah, pa tudi pri gašenju požarov in nadzoru meje.

Helikopterja sta v četrtek prispela na Hrvaško, da bi tudi hrvaški javnosti predstavili, za kakšna helikopterja gre, piše Jutarnji list. Poudarja, da je ameriška donacija še en dokaz močnega strateškega partnerstva ZDA in Hrvaške. Krstičević je že lani povedal, da se z ameriškimi partnerji pogajajo o nabavi dveh helikopterjev black hawk za potrebe poveljstva hrvaških letalskih sil.

Menjava ruskih plovil za ameriška
Hrvaška vojska se namerava v prihodnjih letih odreči ruski vojaški tehnologiji. Eskadriljo novih ameriških helikopterjev nameravajo nabaviti do leta 2025, ko se bo iztekla življenjska doba ruskih vojaških helikopterjev Mi-8. Potem naj bi zadržali samo še novejše ruske vojaške helikopterje Mi171Sh, ki jih bodo lahko uporabljali do konca naslednjega desetletja.

Hrvaški spletni portal za obrambna in varnostna vprašanja obris.org navaja, da se bo Hrvaška s sprejetjem dveh podarjenih helikopterjev zavezala, da bo od ZDA kupila dodatne ameriške helikopterje namesto ruskih Mi-8. Prva dva black hawka naj bi okrepila hrvaško vojsko leta 2020, ko hrvaška vojska pričakuje tudi prvi dve rabljeni vojaški letali F-16 barak, ki jih je kupila od Izraela. Z njimi bo zamenjala stara ruska vojaška letala mig-21 iz časov nekdanje Jugoslavije. Preostalih deset letal F-16 barak pričakujejo do leta 2022. Hrvaška je lani od ZDA v okviru vojaške pomoči dobila 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
delfino_
# 12.10.2018 ob 12:57
Amerika nič ne podarja. To naj bo jasno.
Zoro27
# 12.10.2018 ob 12:50
Nič ni zastonj. Medtem pa se mi pogovarjamo z Rusi in se gremo igrice v NATO.
In sosedje so čisto po nesreči pridobili prisluhe Drenikove in Sekolca glede arbitraže, a ne?
tanj
# 12.10.2018 ob 12:53
Zdaj morajo samo še Junckerju prišepnit, da je Melanie hrvatica, pa bodo imeli še prvo damo.
kreden2
# 12.10.2018 ob 13:21
Eno in edino dejstvo, ki ga ne more nihče zanikati v naši državi, pa naj bojo to mirovniki ali militaristi je, da se na Balkanu kopiči veliko orožja. Italijani so oboroženi do zob, prav tako Madžari, Avstrijci tudi, sedaj pa še Hrvati. Lahko si zatiskamo oči kolikor hočemo, ampak časi, ko so se taki problemi reševali tako, da so naši dedje hodili z rukzaki v hosto in se tepli s puškam, ki so jih ukradli sovragom, so minili. Lepo je videti kako naša vojska iz hribov s helikopterji rešuje turiste v sandalih, kako rešuje ljudi iz poplav po Bosni ... samo kaj bomo pa potem, ko bo na vsakem helikopterju rdeč križ? Jaz tudi nisem za militarizacijo, samo če ima vsak moj sosed sekiro, ja verjetno je smiselno, da jo imam tudi jaz, ane. Pa zato nisem militarist. Vojska mora biti vojska in ne civilna zaščita. In vojska mora imet orodje da brani to državo. Saj tudi pri nas mirovniki ne hodijo pozimi naokrog goli in bosi. Pred mrazom se je treba zaščititi. In toliko orožja okoli nas pomeni, da postaja hudo mraz. Upam da obstaja v tej državi kdo, ki spremlja te stvari.
zabowski
# 12.10.2018 ob 12:52
Hrvaška vojska se namerava v prihodnjih letih odreči ruski vojaški tehnologiji.

so se odločili, da bodo ponosni ameriški hlapci.
za_vse_sem_sam
# 12.10.2018 ob 13:01
Ja ja free lunch pa to. Malo morgen. CRO ameriški podrepniki v evropi.
Se še angležev nismo vredu znebili imamo že drugega trojanskega konja.
FancyBoy
# 12.10.2018 ob 13:25
Bolnice in sole na nivoju Uzbekistana, oni pa sprejemajo vojaska darila in krepijo vojsko.

Bog pomagaj.
mataj-finance
# 12.10.2018 ob 13:06
Vojaški odpad.
Homer.
# 12.10.2018 ob 13:29
1) Hrvaška se je (se bo) v zameno za ta dva podarjena helikopterja, zavezala za nakup flote helikopterjev. V sklopu te nabave, bo poplačano tudi to darilo

2) Strateški pomen Hrvaške je za ZDA popolnoma drugačen (beri bistveno večji), kot je to v primeru Slovenije. Slovenija je obkrožena s članicami EU in zato vojaško nepomembna.

3) Če bi se mi odločili za neke velike (milijardne) nakupe, bi tudi nam dali kakšno "darilo"

Ne hvala!
Manj kot se pečamo z ZDA in NATO, bolje je.
Če pa nekdo želi braniti USA interese v Afganistanu, Iraku,........ pa naj kar izvoli. Plačance vedno sprejemajo.......
amigo
# 12.10.2018 ob 13:08
Ta dva helikopterja bodo "podarili", svoj denar pa bodo dobili s prodajo helikopterjev s katerimi bodo nadomestili Mi-8. Pa z vzdrževanjem in servisiranjem, ki je v primerjavi z ruskimi helikopterji dosti dražje. Zapomnite si že enkrat: Nihče ti nič ne bo podaril, še najmanj pa ZDA. S temi izrabljenimi izraelskimi letali F 16 se tudi ne bodo naleteli, saj je nabava več kot 30 let starih letal nesmiselna. Še nekaj, MIGi 21, ki jih imajo so kupljeni v vzhodnoevropskih držav iz JLA je mogoče eden.
komsomolec
# 12.10.2018 ob 13:15
Putin jih bo Srbiji 20! :-)
MZ
# 12.10.2018 ob 13:25

delfino_
# 12.10.2018 ob 12:57

Amerika nič ne podarja. To naj bo jasno.


Nihče nič ne podarja brez pričakovanja nečesa v zameno. Hrvaška je pač ameriški zaveznik na Balkanu, saj Slovenija in Srbija pri zavezništvih nihata malo sem in malo tja (zato tudi ni nekih koristi, ker nestanovitnežev nihče ne jemlje resno), BiH je neka tvorba, ki spominja na sod smodnika, Albanija in Kosovo pa itak komaj sebe preživita, kaj šele, da bi se šla karkoli drugega.

Naši politiki se še niso zavedli, da je politike neuvrščenosti konec. Danes se moraš pač odločiti za tega ali onega in za tem stati. Slovenci smo itak znani po tem, da se narobe odločamo..pa tudi, če se prav, je vedno prisotno neko mencanje. Logično, da nas ne bodo jemali resno.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:23
Cro vejo kako se stvari streže, ...prevzemajo vlogo, ki bi jo lahko imela Slo

vlogo šerifa na balkanu? kdo je šerif na balkanu se ve, zato so šli bombanidrat beograd takrat..

lahko pa bi bili res na čelu gelde trgovine na regiji balkana ipd, ampak mi gremo pač prodat našo največji firmo največjemu pufarja balkana, da bomo lahko zdej vse to odplačevali, firmo pa bodo pohopsal vemo čigav sklad.
Kekec99
# 12.10.2018 ob 12:58
Če ju namerava podariti, še vedno ni podarjeno. Kot bi otroku pokazal liziko ob tem pa bi ga prosil za uslugo. Helikopterji so po moje veliko boljša varijanta kot vojaška letala, z helikopterji lahko pomagaš ob naravnih nesrečah ali za nujen prevoz poškodovanih, kar pa z lovskimi letali ni možno. Sicer te spet potrebuješ za varovanje zračnega prostora, se pravi par letal in en kup helikopterjev, hrvati so na dobri poti.
grenadir
# 12.10.2018 ob 12:59
Najprej se prepičajte, če ne manjka pol motorja..... Drugače, pa se jaz podarjenega ameriškega šrota ne bi dotaknil niti na pisti s pet metrsko palico....Kaj šele, da bi se usedel vanj....
Hardworker
# 12.10.2018 ob 15:02
Slovenija potrebuje le lastne obrambne sile, saj se nahaja obkrožena z državami, ki so v zgodovini večkrat lastile slovenski teritorij.
ni maitre
# 12.10.2018 ob 14:02
@sprint
Samo militantni bebci ne vidijo gospodarske slike Hrvaške! Kaj ti bodo nakupi kavbojske krame, če je v čedalje večjem porastu izseljevanje prebivalstva, ker enostavno ne morejo preživet...
zeus-zengg
# 12.10.2018 ob 15:16
ichtios
Vi ponosni pa kar zacnite samozadostnost tako da uporabljate izkljucno elektroniko ki je plod zgolj slovenskega znanja in dela. Pa bomo imeli mir pred vami na forumih...
--------------
saj ni treba prestrašeno ihteti . Samozadostnost ne pride sama po sebi , ko recimo vijemo roke in ihtimo ter se koketno nasmihamo bruseljskim komisarjem ter se delamo majhnega kot kakšen črv v strahu da se ga pohodi ,, ampak je treba zavihati rokave in biti pogumen . Saj trenutno ni nevarnosti , da bi ob našem pogumu ali zavrnitvi kakšne nebulozne direktive nekdo tebi nič meni nič poslal tanke na mejo . Vsa ta elektronika in podobno seveda ni tisto za kar bi bilo treba prodati lastne gate ....
vidaest
# 12.10.2018 ob 15:13
Smešno, Američani si bodo z "darovano" opremo zajamčili dolgoletno prodajo zelo dragih rezervnih delov in servisa. Ker teh helikopterjev in F-16 pač ne moreš servisirat pri sosedovem Jocotu.

Hrvati to potrebujejo, vojska je edina entiteta, na katero so še ponosni. Poglejte njihove gospodarske kazalce. Najbolj neperspektivna država Evrope. Dobesedno vse kar je zunaj Zagreba, propada. In v taki razslojeni in nefunkcionalni državi je velikim igralcem (ZDA v tem primeru) najlaže vzpostavljat neko vojno ideologijo.
Hardworker
# 12.10.2018 ob 15:00
Če bi SLO mejila na Srbijo, bi bila situacija popolnoma drugačna.
Hvala bogu, da ni tako in da nam lega države omogoča, da ne postanemo preveč odvisni od velesil ter obvezna tarča v kakršni koli lokalni ali globalni vojni.
cairns
# 12.10.2018 ob 14:28
V končni fazi sledi Black Hawk Down
ZETAC
# 12.10.2018 ob 13:33
Vongobongo@ ...Razen Nemcije ;p
Si prepričan, da nas Nemčija dejansko podpira ali nas samo odpravlja z nekimi floskulami? Jaz še nisem zasledil jasnega stališča Merklove, da bi izjavila, da mora hrvaška brezpogojno spoštovati arbitražo, če ne, bodo sledile sankcije. Če ni nobenih sankcij, je to podpora s figo v žepu in hrvati se nam lahko samo smejijo.
PlanetOfTheApes
# 12.10.2018 ob 16:40
Američani ne dajo nič zastonj. Hrvati so dostavili v preteklih letih nekaj 100 ton orožja sirskim "demokratičnim" silam, sedaj pa bodo svojo odpisano opremo dostavljali še Ukrajincem.
galoper
# 12.10.2018 ob 16:27
Prikrita podkupnina za nakupe, ki so nakazani v prispevku?
RenatoP
# 12.10.2018 ob 15:38
Edino pravilno, ko je narod lacen in neumen je potrebno oborozevati vojsko.
Hardworker
# 12.10.2018 ob 14:56
En tehten razlog navedite, ki bi opravičeval namestitev ameriške vojske na slovenska tla in "podarjanje" ameriškega orožja slovenski vojski.
Pri tem se zavedajte, da Američani nikoli nič ne poklanjajo brez, da bi nekaj terjali v zameno.
Hardworker
# 12.10.2018 ob 14:54
"...Cro vejo kako se stvari streže, ...prevzemajo vlogo, ki bi jo lahko imela Slo..."

SLO je kar se tiče balkana za ZDA popolnoma nepomembna strateška država. Iz nje se ne more ustvarjati vsiljivega pritiska na Srbijo in Republiko Srbsko.
Hrvaška je glede tega kot nalašč primerna.
Ramus
# 12.10.2018 ob 14:43
Če bi imeli naši politiki jajca, bi nam Putin poklonil 24 helikopterjev, samo da bi dal kajlo NATO-u
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:32
saj Slovenija in Srbija pri zavezništvih nihata malo sem in malo tja

v čem slovenija niha, lepo te prosim? ustrežemo jim z vsem, vedno in vedno očitno bomo, žal.
hrvaška je pač zaradi vojne ameriška strateška točka na balkanu, iz katere vodijo vse. zakaj mislite, da imajo predsednico, ki je bila natova tajnica, pa zunanje minsitra in poslance, ki ntii hrvaške ne znajo govoriti ipd?
kapljač
# 12.10.2018 ob 19:54
ZDA potrebujejo Hrvaško za delanje zgage na balkanskem polotoku in v EU!
stotrideset
# 12.10.2018 ob 18:36
ha-ha-ha, ha-ha-ha,......
Ljudstvo beži iz hrvatije, bodo pa primanlaj nadomestili z vrhunsko tehniko!
ha-ha-ha, ha-ha-ha,......
sej ne morš verjet.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 17:39
Hrvaška je tipični primer podreditve ZDA zaradi mentalitete naroda in njihove zgodovine. Prvo jim stresejo vlado, zbombardirajo skupno državo, naredijo novo državo, investirajo v infrastrukturo, postavijo svoje ljudi v vlado in jo nadzorujejo, ki služi kot baza za vzhod. Bogi Hrvati, na koncu nimajo nič od tega, siromašni so vedno bolj ob tem pa še hlapci.
vl4do
# 12.10.2018 ob 16:18
Haha, zastonj pa to.
m72
# 12.10.2018 ob 16:11
"In sosedje so čisto po nesreči pridobili prisluhe Drenikove in Sekolca glede arbitraže, a ne?"

Če ni bila vmešana Sova, ali pa kar $ekolec sam.
rampage
# 12.10.2018 ob 15:58
Kot je že mnogo ljudi omenilo, nič ni zastonj.

Kar se pa tiče Rusov, seveda nam bi lahko z lahkoto podarili vojaško opremo, vendar pa bi to zgolj povečalo napetosti in postali bi preveč izpostavljeni, glede na to, da smo žal člani EU in NATA.

Če pa pride do kakšnega konflikta sem pa prepričan, da bi imeli konkretno vojaško podporo Rusije, glede na to da so odnosi med Slovenijo in Rusijo dobri (pa čeprav so težke okoliščine). To smo videli tudi ob zadnjem obisku Putina.

Med Rusijo in Slovenijo obstaja bratska naklonjenost, kar pa za hrvaško-ameriške odnose ne moremo reči. Američani jih zgolj izkoriščajo za svoje sebične interese, tako kot izkoriščajo Ukrajince.
HOR
# 12.10.2018 ob 14:51
Zadnje čase jim frčoplani kar dol padajo, pa so jim ju dali še preden dol čofneta...!? LOL
HOR
# 12.10.2018 ob 14:48
@enix
# 12.10.2018 ob 13:14
"...Cro vejo kako se stvari streže, ...prevzemajo vlogo, ki bi jo lahko imela Slo..."

A, da bi mi bili tu naokoli najglobji vazali...!?
HOR
# 12.10.2018 ob 14:46
@Bondjanez
# 12.10.2018 ob 12:49
"...Nam pa Rusi kaj ???..."


In zakaj...!?
bori
# 12.10.2018 ob 19:47
Končno bi lahko že odprli spletni WarBay za nakupe vojaške tehnike. In kakšno spletno trgovino Bombardon ... in dostavili na dom.. Tako bi bilo poslovanje pregledno ...
Če bi se kdo odločil koga napasti, bombardirati, bi pa to lahko prijavil preko spletnega obrazca ... na portalu e-attack .. da bi bilo lažje in uporabnikom prijazno.
jurlin
# 12.10.2018 ob 16:36
Ne se slepiti. Ni zastonj kosila.
m72
# 12.10.2018 ob 16:08
"Nam pa Rusi kaj ???"

Kljub vsemu nekaj več kot mi njim. Nekatera naša podjetja so tam zelo cenjena in izredno dobro poslujejo.
GorskiVodnik
# 12.10.2018 ob 15:57
@Pac-man
UH-60 - 2200$ na uro leta
Mi-17 - 2800$ na uro leta


LOL, pa objavi še, koliko vojakov vsak od obeh helikopterjev naenkrat pelje ! Pa še to, da so Američani v Afganistanu ugotovili, da UH-60 je morejo izvajati nalog tako visoko v gorah, kot jih lahko ruski helikopterji !
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 15:56
Bolgarija pa Hrvaska si delita zadnje mesto po standardu v eu , se romuni so jih prehiteli.
Svit-1
# 12.10.2018 ob 19:27
Dva bodo šenkali, 20 zaračunali...
fiston
# 12.10.2018 ob 19:27
Kaj nabijate zarad dveh helikopterjev, pred 2 letom ali kdaj so jim jih 16 podarili.

https://reporter.si/clanek/svet/hrvati-se-postavljajo-z-ameriskimi-helikopterji-486826
za_vse_sem_sam
# 12.10.2018 ob 18:37
slovenec5
Ni vse tako slabo kot nekateri pesimisti jamrate nonstop.
Pojdi malo v tujino kjer se cedita med in mleko in se ne vračajte domov.
Tukaj bomodelali pa tisti ki verjamemo v slovenijo in njene lepote.
Pa ne mi enačiti domovine z politiki!
JBT
# 12.10.2018 ob 16:50
To ni dobro. Oboroževanje Hrvatov in Srbov.

V čigavem interesu? V interesu ZDA in Rusije ter predvsem orožarske industrije, namesto, da bi državi poskrbeli za svoje ljudi.
GorskiVodnik
# 12.10.2018 ob 16:32
@Pac-man
Če ne rabiš dodatne kapacitete gre za brezvezno zapravljanje denarja.

Lepo, torej imajo hrvaški vojaški specialci skupaj 22 vojakov ? Še naša ESO ima 60 mož ! V posamezen UH-60 gre skupaj 11 polno oboroženih vojakov, res pa je, da imajo boljše manevrske sposobnosti.
LaSalle
# 12.10.2018 ob 16:32
niso Ameri nori, tole darilo je dejansko nakup z obrestmi, niso ameri tako tko dal presluhe Hrvatkom in jih podprli pri Piranskem zalivu.

Tole bo še dolga igra. Stalo jih bo vsekakor, ceno pa plačuje navaden narod. Od kolegov s Hrvaške nobenega ni več tam, eni v Avstriji, pa večina v Dublinu.

Se mi zdi da je tole "paktiranje s hudičem". F-16 avioni, heliči...
m72
# 12.10.2018 ob 16:21
"so se odločili, da bodo ponosni ameriški hlapci."

Res. Na koncu pa bodo spet imeli rusko orožje :-)
Kazalo