V Siriji so že večkrat izvedli napade s kemičnim orožjem, Združeni narodi pa zdaj preiskujejo, katera stran jih je izvedla. Foto: Reuters
V Siriji so že večkrat izvedli napade s kemičnim orožjem, Združeni narodi pa zdaj preiskujejo, katera stran jih je izvedla. Foto: Reuters
Sirija
ZDA so prepričane, da Islamska država kemično orožje izdeluje sama. Foto: Reuters

Kot je poročal BBC, naj bi ZDA identificirale vsaj štiri primere na obeh straneh iraško-sirske meje, kjer je Islamska država uporabila iperit. "Uporabljajo iperit," je povedal predstavnik ameriške vlade, ki je želel ostati anonimen, in ob tem dodal: "Vemo, da ga uporabljajo." Povedal je še, da naj bi kemično orožje uporabljali v obliki prahu, nato pa naj bi ga zapakirali v tradicionalna razstrelivna sredstva.

"Videli smo uporabo kemičnega orožja v najmanj štirih primerih na obeh straneh meje, tako v Iraku kot v Siriji," je povedal ameriški uradnik. Poudaril je, da ameriški preiskovalci še vedno preiskujejo trditve o uporabi kemičnega orožja, a da številne obveščevalne agencije verjamejo, da obstaja dovolj dokazov, ki lahko potrdijo te navedbe.

Ali ga izdelujejo sami ali so ga našli
Obveščevalci predvidevajo, da obstajata dve različni razlagi, kako je Islamska država prišla do kemičnega orožja. Prva in najbolj verjetna je ta, da ga izdelujejo sami. ZDA so prepričane, da znotraj Islamske države obstaja skupina ljudi, ki razvija kemično orožje in se ga trudi izpopolniti. Navodil, kako izdelati kemično orožje, po njihovem mnenju ni težko pridobiti, ob tem pa opozarjajo, da iperit za izdelavo ni kompleksno kemično orožje.

Druga razlaga je, da so bojevniki IS-ja kemično orožje odkrili v vojaških skrivališčih med svojimi pohodi po Iraku in Siriji, a ZDA trdijo, da je praktično nemogoče, da bi kemično orožje odkrili v Iraku, saj bi ga pred njimi našli že ameriški vojaki, prav tako naj ga ne bi mogli najti v Siriji, kjer je moral režim leta 2013 predati vse svoje zaloge kemičnega orožja.

V Siriji že večkrat uporabljeno kemično orožje
Tudi BBC-jeva ekipa na turško-sirski meji trdi, da je videla dokaze, ki potrjujejo izjavo, da naj bi IS uporabljal kemično orožje in izvedel več kemičnih napadov na civiliste. Novinar Ian Pannell je povedal, da naj bi v Siriji večkrat uporabili kemično orožje, tako na strani vladnih sil kot na strani upornikov ter zdaj tudi Islamske države.

Prejšnji mesec so tudi Združeni narodi sprožili preiskavo, s katero bi ugotovili, kateri posamezniki, skupine ali vlade so vpletene v uporabo kemičnega orožja v Siriji.