Rusija je v Sirijo odposlala že več konvojev pomoči. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Rusija je v Sirijo odposlala že več konvojev pomoči. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Grška začasna vlada o ameriški prošnji še razmišlja, je za Reuters povedal predstavnik ministrstva.

Je pa v nedeljo anonimni diplomatski vir iz Aten za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal, da je Grčija ameriško prošnjo zavrnila, da ne bi zaostrili dobrih odnosov z Rusijo.

Rusija je pred tem zaprosila za uporabo grškega zračnega prostora za svoje humanitarne polete v Sirijo med 1. in 24. septembrom. Atene naj bi v to privolile.


IS zavzel zadnje naftno polje pod nadzorom vladnih sil
Sirski opozicijski viri navajajo, da so pripadniki teroristične organizacije Islamska država v Siriji zavzeli še zadnje naftno polje pod nadzorom vladnih sil predsednika Bašarja Al Asada. Gre za naftno polje Džazal, ki leži v puščavskem osrednjem delu Sirije, severozahodno od starodavne Palmire, ki je prav tako že nekaj časa v rokah skrajnežev. Sirski državni viri sicer izgube Džazala niso potrdili - v njihovem poročilu je navedeno zgolj, da boji na tem delu še potekajo. Če so opozicijske navedbe točne, je IS, za katerega je prav nafta eden glavnih virov prihodkov, s tem še povečal nadzor nad naftnimi viri.


Civilisti ujeti v spopadih

Rusija je do zdaj v nemirno Sirijo odposlala že več konvojev pomoči, da bi tako olajšala trpljenje sirskih civilistov, ujetnikov spopadov med rivalskimi uporniškimi skupinami ter med uporniškimi skupinami in vladnimi silami sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

V skoraj štiri leta dolgi državljanski vojni je bilo ubitih slabega četrt milijona Sircev, Rusija pa kot ena redkih držav ni želela podpreti vojaške operacije proti Al Asadu.
Pomoč ali pomoč Al Asadu?
Po poročanju AFP-ja Washington skrbi, da skuša Moskva krepiti svojo vojaško podporo Al Asadovemu režimu, kar je ta konec tedna v pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom izpostavil tudi ameriški državni sekretar John Kerry.

New York Times poroča, da naj bi Rusija v Sirijo poslala vojaško predhodnico, ob tem pa izvaja še druge korake, ki Američanom porajajo strahove, da nameravajo Rusi obsežno razširiti svojo vojaško pomoč Al Asadu.

Moskva ameriške pomisleke zavrača in trdi, da ruska podpora Al Asadu ni nič neobičajnega. "Ruska stran ni nikdar skrivala, da pošilja sirskim oblastem vojaško opremo, da bi jim tako pomagala pri boju proti teroristom," je po pogovorih Lavrova s Kerryjem povedala predstavnica ruskega ministrstva Maria Zakarova.