Orožje je Tajvanu obljubila že administracija prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha. Foto: EPA
Orožje je Tajvanu obljubila že administracija prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha. Foto: EPA

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je potrdila, da bo Tajvanu prodala za 6,4 milijarde dolarjev vredno orožje, med drugim 114 raket patriot, 60 helikopterjev blackhawk, dve ladji za iskanje in odstranjevanje min ter različno komunikacijsko opremo. Prodaja vojaških letal F-16 ni bila potrjena, a ZDA ne izključujejo možnosti, da bi se to zgodilo v prihodnje. Dokončno prodajo mora potrditi še kongres, kar pa naj ne bi bilo vprašljivo.

Kitajska je v ostrem odzivu posvarila, da bo prodaja poslabšala odnose med Pekingom in Washingtonom, ki so že sicer napeti zaradi trgovinskih sporov in sporov glede cenzuriranja interneta. Peking je sporočil, da bo imela prodaja "resne negativne posledice" na sodelovanje z Washingtonom pri reševanju mednarodnih vprašanj ter da podpihuje odcepitvene težnje Tajvana. Kitajska je zato že napovedala sankcije proti tistim ameriškim podjetjem, ki bodo otoku prodajala orožje.

Prodaja "grožnja kitajski nacionalni varnosti"
Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Washingtonu Vang Baoding je prodajo orožja opredelil kot grožnjo nacionalni varnosti Kitajske. Zatrdil je, da to škoduje mirnim prizadevanjem za vrnitev otoške države pod okrilje Kitajske in da bo pokvarilo odnose med Kitajsko in ZDA. Vang je tudi prenesel sporočilo namestnika zunanjega ministra Kitajske He Jafeja, ki je zaradi prodaje orožja Tajvanu izrazil ogorčenje.

Peking ima Tajvan za svojo pokrajino, čeprav na Kitajskem in Tajvanu vladata ločeni vladi že od leta 1949. Peking ima proti otoški državi usmerjenih na stotine raket in je v preteklosti večkrat zagrozil z uporabo sile.

Kakšen bo kitajski protiudarec?
ZDA so Tajvanu orožje nazadnje prodale oktobra 2008. Kitajska je takrat takoj zamrznila odnose med vojskama in jih odtalila šele februarja lani med obiskom državne sekretarke Hillary Clinton. Ob prodaji lovcev F-16 leta 1992 je Peking grozil z umikom iz pogovorov o nadzoru nad oborožitvijo in je prodal rakete srednjega dosega Pakistanu. Tokrat lahko Kitajska ZDA najbolj učinkovito vrne udarec z nasprotovanjem novim sankcijam proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Tiskovni predstavnik Pentagona Geoff Morrell je pred napovedjo prodaje dejal, da so odnosi s Kitajsko preveč pomembni, da bi šli skozi podobne izbruhe kot zadnja leta. Obamov svetovalec za nacionalno varnost James Jones je presodil, da odločitev ZDA ne bi smela biti presenečenje za "kitajske prijatelje".