V napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012 so umrli štirje Američani, med njimi veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V napadu na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012 so umrli štirje Američani, med njimi veleposlanik v Libiji Christopher Stevens. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gre za prvo aretacijo osumljenca za napad na konzulat, ki ima dolgotrajne politične posledice. Republikanci so želeli najprej krivdo za napad zvaliti na predsednika Baracka Obamo, a ker niso bili uspešni, so ost napadov zaradi Bengazija usmerili na morebitno predsedniško kandidatko demokratov Hillary Clinton.

"Ponovno smo dokazali, da bo roka pravice dosegla tiste, ki škodujejo Američanom," je ob aretaciji Ahmeda Abu Katala dejal ameriški predsednik Barack Obama in dodal, da bodo še naprej lovili tudi druge udeležence napada.

Sojenje bo v ZDA
Katala je trenutno zaprt na tajni lokaciji zunaj Libije, sodili pa mu bodo na civilnem sodišču v ZDA. Proti njemu in številnim drugim je bila lani vložena obtožnica na sodišču v Washingtonu.

Pentagon je sporočil, da so akcijo načrtovali dalj časa, izvedli pa so jo pripadniki posebnih enot vojske v sodelovanju z zvezno policijo FBI. Glede napada so opravili 13 javnih zaslišanj in objavili 25.000 dokumentov, vendar pa argumenti ene in druge strani ostajajo isti. Demokrati pravijo, da je pač prišlo do terorističnega napada, v katerem so na žalost tragično umrli Američani in je treba najti krivce ter jih kaznovati.

Obama in Clintonova si bosta oddahnila
Republikanci pa menijo, da Obamova administracija ni dovolj zavarovala konzulata, poleg tega pa naj bi zavajala javnost, ko je uvodoma trdila, da je šlo za izraz nezadovoljstva muslimanov zaradi ameriškega filma, ki se norčuje iz preroka Mohameda. Do napada je prišlo v času vsesplošnih muslimanskih demonstracij po svetu zaradi omenjenega filma.

Obama in Clintonova si bosta zaradi aretacije Katala malce oddahnila, čeprav se bo pogrevanje domnevnih zarot okrog Bengazija vsekakor nadaljevalo, saj so letos kongresne volitve, leta 2016 pa nove predsedniške. V predstavniškem domu kongresa so republikanci ustanovili poseben preiskovalni odbor, ki bo zadevo ohranjal pri življenju.