Obama je zaradi svojega prizadevanja za svet brez jedrskega orožja lani prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Obama je zaradi svojega prizadevanja za svet brez jedrskega orožja lani prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Obama predstavil novo jedrsko strategijo

Bela hiša je hkrati objavila načrt o dvostranskih pogovorih z Rusijo in Kitajsko o "stabilnejših in bolj transparentnih strateških odnosih". Obamova administracija je dodala, da kitajski jedrski arzenal ostaja veliko manjši od ameriškega ali ruskega, a da pomanjkanje transparentnosti o kitajskih jedrskih programih postavlja vprašanje o "prihodnjih strateških namerah" Kitajske.

Največja nevarnost: jedrski terorizem
Nova ameriška jedrska politika vključuje uporabo jedrskega orožja le kot "skrajno možnost" za obrambo nacionalnih interesov ali obrambo zaveznic. Kot glavno grožnjo pa ne izpostavlja držav z jedrskim orožjem temveč "jedrski terorizem".

ZDA so sicer napovedale zmanjšanje jedrskega orožja, a bodo zato okrepile svoje konvencionalno orožje.

Iran in Severna Koreja še naprej tarči
V novi jedrski strategiji se ZDA tudi zavezujejo, da jedrskega orožja ne bodo uporabile proti državam brez takšnega orožja, ki so članice Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) in spoštujejo njena določila. ZDA so ob tem posebej posvarile Iran in Severno Korejo, da obstajata mogoči tarči, če bosta še naprej kljubovali mednarodni skupnosti.

Jedrska strategija Obamove administracije pomeni prekinitev s politiko prejšnjega predsednika ZDA Georgea Busha, ki je grozil z jedrskim odgovorom, če bi bile ZDA napadene z biološkim ali kemičnim orožjem.

Nova strategija ne bo zadovoljila vseh
Spremenjena jedrska strategija bo verjetno naletela na kritike od konservativcev, ki menijo, da ogroža nacionalno varnost ZDA, in na razočaranje liberalcev, ki so želeli, da bi bil Obama pri omejevanju jedrskega orožja še korenitejši. Predsednik ZDA je pred zahtevno nalogo; kako doseči zmanjšanje strateškega orožja ne da bi preveč vznemiril zaveznic, ki računajo na pomoč ZDA pri ohranjanju svoje nacionalne varnosti, in da ne bi izgubil preveč manevrskega prostora pri pogajanjih z Iranom in Severno Korejo.

V četrtek podpis sporazuma z Medvedjevim
Obama je novo strategijo predstavil dva dni preden bo v četrtek v Pragi z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom podpisal nov sporazum o omejevanju strateškega orožja in slab teden pred vrhom o jedrski varnosti, ki bo 12. in 13. aprila v Washingtonu, na katerem se bo Obama sestal s kitajskim predsednikom Hu Džintaom na štiri oči.

Obama predstavil novo jedrsko strategijo