Zdravila bodo uvažali iz Kanade. Foto: EPA
Zdravila bodo uvažali iz Kanade. Foto: EPA

Vsaj tako je poročal Dnevnik hrvaške televizije Nova TV, za katero so z ministrstvo za zdravje potrdili informacijo. Cena za zdravila na osnovi indijske konoplje se bo gibala med 1.500 in 2.000 kunami (od 196 do 262 evrov). Zdravilo v obliki kapsul bodo uvažali iz Kanade, distribuiral pa jih bo zavod za imunologijo.

Razlog, da so se na Hrvaškem odločili za ta ukrep, je predvsem ta, da bi bolnike zaščitili pred raznimi pripravki, ki se pojavljajo na črnem trgu. Dostopni bosta dve vrsti zdravil z različno vsebnostjo indijske konoplje.

Namen teh zdravil pa je predvsem blažiti simptome bolezni, kot je rak, in ne pozdraviti. "V tem trenutku ne pričakujemo, da bo uvrščen na listo zdravil, saj govorimo o blaženju simptomov in ne zdravljenju, v smislu zdravil, ki so trenutno na tej listi," je dejala Romana Katalinić s Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanja (HZZO).

Zdravljenje traja največ 30 dni, skupna količina predpisanega THC-ja pa ne sme biti višja od 7,5 grama.

Na Hrvaškem lahko trenutno zdravila na osnovi konoplje dobijo bolniki, ki so zboleli za multiplo sklerozo, rak, aids in otroci, ki so zboleli za redko in hudo obliko epilepsije.