Mubarak se je moral od oblasti posloviti po ljudski vstaji februarja letos. Foto: EPA
Mubarak se je moral od oblasti posloviti po ljudski vstaji februarja letos. Foto: EPA

"Bil sem obveščen o nenadnem poslabšanju Mubarakovega zdravja in sem zdaj na poti v Šarm el Šejk. Edino, kar trenutno vem, je, da je predsednik v globoki komi," je dejal odvetnik Farid el Deeb in dodal, da je nekdanji predsednik doživel možgansko kap.

Zdravniški viri navajajo, da 83-letni Mubarak občasno pade v komo, da pa je sicer njegovo stanje stabilno. "Mubarakovo stanje je stabilno. Občasno pade v komo, torej ni nič novega glede njegovega stanja," je povedal zdravnik v bolnišnici, ki pa je želel ostati neimenovan.

Težave s srcem
Mubarak je od aprila v priporu v bolnišnici v znanem egiptovskem letovišču ob Rdečem morju, kamor se je umaknil, ko je moral po nekajtedenskih množičnih protestih 11. februarja sestopiti z oblasti. Od 13. aprila, ko so ga zaslišali, naj bi imel težave s srcem, krožile pa so tudi govorice, da naj bi imel "zadnji egipčanski faraon" raka na želodcu.

Mubarak in drugi člani njegove družine se spopadajo s številnimi obtožbami, ki se nanašajo na njegovo skoraj 30-letno vladavino. Nekdanji predsednik naj bi pred sodnike stopil 3. avgusta. Če bo spoznan za krivega naklepnega uboja udeležencev demonstracij med ljudsko vstajo, zaradi katere je moral zapustiti oblast in med katero je bilo ubitih več kot 840 ljudi, mu grozi smrtna kazen.