Varnostni svet ZN-a je z resolucijo 2085 odobril posredovanje afriških enot, a so sprva pričakovali, da se bo to zgodilo šele jeseni. Foto: EPA
Varnostni svet ZN-a je z resolucijo 2085 odobril posredovanje afriških enot, a so sprva pričakovali, da se bo to zgodilo šele jeseni. Foto: EPA
Francoska vojska
Logistično pomoč so francoski vojski ponudile tudi britanske oborožene sile. Foto: Reuters
Francozi v Maliju s podporo VS-ja

Francoski veleposlanik v Združenih narodih Gerard Araud je dejal, da je Francija sklicala sejo Varnostnega sveta, ker želi delovati odprto, in napovedal, da bodo tudi v prihodnje informirali najpomembnejši organ ZN-a. Kot je znano, je Francija pred dnevi sprožila vojaško akcijo v Maliju proti islamistom, ki so zavzeli sever države. Araud je dejal, da Francija ravna v skladu z mednarodnim pravom, saj posreduje na prošnjo Malija.

Afriške sile prihajajo v kratkem
Prioriteta pa ostaja uresničitev resolucije 2085, s katero je Varnostni svet decembra dal zeleno luč za mirovno operacijo v Maliju pod vodstvom afriških držav. Araud je povedal, da bodo afriške sile raporedili v naslednjih dneh ali tednih, saj je v prestolnici Malija Bamaku že nigerijski general, ki bo te sile vodil.

Francoski veleposlanik se je tudi zahvalil vsem državam, ki jim dajejo logistično podporo.

Islamisti osvojili sever države
Mali je bil francoska kolonija do leta 1960. Prve demokratične volitve v državi so bile šele leta 1992 in do marca lani so se oblasti ukvarjale le z uporom puščavskih Tuaregov na severu države. Nato je oblast z državnim udarom prevzela vojska, sever pa je bil prepuščen samemu sebi oziroma uvodoma Tuaregom. Te pa so nato pregnale razne skrajne islamske skupine. Na sever Malija se je zateklo tudi določeno število pripadnikov strmoglavljenega diktatorja Libije Moamerja Gadafija.

Skrajni islamisti so uvedli šeriatsko pravo, prepovedali glasbo, pitje alkohola in spremljaje športa ter začeli uničevati zgodovinsko dediščino, ki ni v skladu z njihovim videnjem Korana. Poleg tega so začeli izvajati javne usmrtitve, kaznovanje s sekanjem okončin, javnim bičanjem in kamenjanjem, ženske pa imajo še manj pravic kot doslej.

Nasilje pregnalo domačine
Francija je posredovala, ker so oboroženi skrajneži sprožili ofenzivo proti jugu. Kljub bombardiranju s helikopterji in letali Francozom v ponedeljek ni uspelo preprečiti zavzetja mesta Diabaly in islamisti so zdaj okoli 400 kilometrov od prestolnice. Ob tem zaradi posredovanja Franciji grozijo s terorističnimi napadi.

Nasilje je s severa Malija pregnalo na stotisoče ljudi, vendar pa so težave tudi z legitimnostjo oblasti v Bamaku. Varnostni svet ZN-a je z resolucijo 2085 odobril posredovanje afriških enot, a so sprva pričakovali, da se bo to zgodilo šele jeseni.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je dejal, da imajo ZDA dolžnost bojavati se proti teroristom, kjer koli so, zato Franciji že zdaj pomagajo z obveščevalnimi informacijami. Logistično pomoč ponujajo tudi nekatere evropske države, kot sta Velika Britanija in Nemčija. Rusija tokrat posredovanju zahodnih držav ne nasprotuje.

Francozi v Maliju s podporo VS-ja