Francija je z lovskimi bombniki mirage že tretjo noč bombardirala cilje v Maliju. Foto: EPA
Francija je z lovskimi bombniki mirage že tretjo noč bombardirala cilje v Maliju. Foto: EPA
Francoski vojaki na letališču v N'Djameni, glavnemu mestu Čada, ob transportu za Mali.
Vse več je francoskih vojakov tudi v samem Maliju: na sliki so vojaki na letališču v N'Djameni, glavnemu mestu Čada, ob vkrcanju na transportno letalo namenjeno za Mali. Foto: EPA
Francija je v petek hkrati z akcijo v Maliju posredovala tudi v Somaliji, kjer je skušala rešiti svojega talca Denisa Allexa iz rok islamističnih ugrabiteljev. Reševanje se je končalo s smrtjo Allexa in dveh vojakov. Foto: EPA
Malijski islamisti na udaru Francije

Francija, ki opozarja, da bi padec severa Malija v roke islamistov pomenil neposredno grožnjo varnosti Evrope, je po dolgih mesecih dogovorov in priprav posredovala v petek. Ob podpori francoskih lovcev in bojnih helikopterjev je vladna vojska pregnala islamiste iz strateškega mesta Konna v središču države, ki so ga islamisti zavzeli le dan predtem.

V spopadih je po navedbah malijske vojske padlo že več kot sto islamistov in enajst vojakov. Umrl je tudi francoski pilot, ko so uporniki sestrelili njegov helikopter blizu mesta Moptia.

Islamisti se upirajo z orožjem iz Libije
"Letalski napadi so se vrstili sinoči, potekajo tudi ravnokar čez dan in se bodo nadaljevali nocoj in jutri," je napoved francoskega obrambnega ministra Jean-Yvesa Le Driana. Po informacijah iz francoskih vladnih in vojaških krogov so islamistični uporniki z odporom precej presenetili francoske oborožene sile.

Neimenovani vojaški uradnik je povedal: "Po nas so udarili s sodobnim orožjem, ob tem pa pokazali tudi ustrezno izurjenost. Zaradi libijske vojne so se dokopali do številnega zelo izpopolnjenega orožja, ki je veliko bolj robustno in učinkovito, kot smo si predstavljali."

Ob tem uradnik ni želel razkriti, ali je orožje islamističnih upornikov tudi francoskega izvora, saj je bila ravno Francija najbolj vneta oskrbovalka libijskih upornikov proti režimu Moamerja Gadafija, na strani katerega so se predtem tudi bojevali številni zdajšnji malijski uporniki.

Hollande svari pred teroristično državo v Sahari
Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da bo Francija vojaško misijo v Maliju nadaljevala, da bi tako pripravila teren za posredovanje afriških sil, ki ima podporo ZN-a, EU-ja in Afriške unije.
Zahodne države se najbolj bojijo, da bi islamisti lahko izkoristili Mali kot izhodišče za napade na Zahod in širjenje vpliva Al Kaide, kar so že lani začeli pospešeno izvajati. Nekdaj mirno državo, ki se je ponašala s prelepimi Unescovimi svetišči, so spremenili v pekel na zemlji za njene prebivalce.

Afriška unija je za operacijo namenila 3.300 vojakov; največ naj bi jih poslala Nigerija, po 500 pa so jih prispevali še Burkina Faso, Niger, Slonokoščena obala in Senegal.

Grožnja islamistov Franciji
Predstavnik islamistične skupine Ansar Dine, ki deluje iz nekdaj turistično najprivlačnejše destinacije Timbuktu, je opozoril, da bo vojaško posredovanje proti islamistom ogrozilo varnost francoskih državljanov.
"Posledice bodo - ne samo za francoske talce, temveč tudi za francoske državljane kjer koli v muslimanskem svetu," je zagrozil Sanda Ould Boumama, predstavnik skupine Ansar Dine, ki je blizu severnoafriškemu krilu Al Kaide.

Hollande je zato že ukazal okrepitev varovanja v bližini vseh javnih zgradb in prometnih sredstev, še posebej železniških postaj in letališč. "Boj proti terorizmu zahteva vse potrebne varnostne ukrepe," je dejal Hollande, za katerega je to največji izziv v dozdajšnjem predsedovanju.

Malijski islamisti na udaru Francije