Čeprav je Robinsonu njegova stranka obljubila vso podporo, se je odločil, da se, dokler se 'požar' okoli njega in njegove žene ne pogasi, umakne s položaja. Foto: Reuters
Čeprav je Robinsonu njegova stranka obljubila vso podporo, se je odločil, da se, dokler se 'požar' okoli njega in njegove žene ne pogasi, umakne s položaja. Foto: Reuters
Iris Robinson
Radoživa Iris je najprej pokopala svojo politično kariero, zdaj pa bi lahko še moževo. Foto: EPA

Med Robinsonovo odsotnostjo bo njegove posle opravljala severnoirska ministrica za podjetništvo, trgovino in naložbe Arlene Foster. Njegov začasni odstop že velja, potrdil pa ga je tudi predsednik skupščine William Hay.

Svojemu ljubimcu financirala nakup restavracije
Škandal, ki pretresa (ali zabava) Severno Irsko, je sicer "zakuhala" Robinsonova žena, ki je tudi sama vidna političarka, saj je poslanka. Pred dnevi je namreč po BBC-jevem razkritju priznala ljubezensko zunajzakonsko afero s 39 let mlajšim moškim, zaradi katere je leta 2008 zašla v sumljive finančne posle. Takrat 19-letnemu ljubimcu je namreč nakazala 50.000 funtov, ki jih je dobila od poslovnežev, da mu je omogočila odprtje restavracije. Transfer bi kot poslanka morala prijaviti zakonodajnim organom, a tega ni storila.

Po izbruhu afere je priznala, da je skušala storiti samomor, zdaj pa se je zatekla še po pomoč k psihiatru. Svoje mesto v parlamentu bo izpraznila prihodnji teden.

Robinson je do zdaj vztrajal, da bo opral svoje ime in da ni nič kriv, saj o ženinih poslih ni vedel ničesar, o tej zadevi je odredil tudi uradno preiskavo. Vanjo bosta zdaj vključena oba zakonca, saj je glavno vprašanje, ali je Iris resnično delovala povsem mimo moža.

Krhko ravnovesje med protestanti in katoliki
Omenjena politična kriza lahko močno ogrozi tudi celoten severnoirski mirovni proces, saj je škandal izbruhnil v zelo neprimernem trenutku. Odnosi med protestanti in katoliki so namreč že tako ali tako v težavah, odstop premierja, sicer tudi predsednika protestantske Demokratske unionistične stranke, pa bi jih lahko dokončno pokopal, saj bi se porušilo krhko ravnotežje v vladi.