Aung San Su Či je na ta trenutek čakala več kot 25 let, ko je njena stranka na parlamentarnih volitvah zmagala leta 1988, a ji vojaška hunta ni priznala zmage. Foto: Reuters
Aung San Su Či je na ta trenutek čakala več kot 25 let, ko je njena stranka na parlamentarnih volitvah zmagala leta 1988, a ji vojaška hunta ni priznala zmage. Foto: Reuters
false
Stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) je novembra lani na parlamentarnih volitvah prejela več kot 80 odstotkov glasov. Foto: Reuters

V parlamentu je večina poslancev iz stranke Aung San Su Či Narodna liga za demokracijo (NLD), ki je z 80 odstotki osvojenih glasov na novembrskih volitvah lani v parlamentu osvojila absolutno večino. Četrtina vseh poslanskih sedežev je namenjena vojski, ki ima v rokah še vedno ključna ministrstva (za notranje zadeve, obrambo, mejna vprašanja).

Ena izmed prvih nalog poslancev bo izvoliti novega predsednika države, potem ko je zdajšnji predsednik Thein Sein in nekdanji vojaški general podal svoj odstop - dejansko bo odstopil konec marca ali na začetku aprila, ko nastopi mandat novega predsednika.

Sprememba ustave?
Na položaj predsednice pa po ustavi ne more biti izvoljena Aung San Su Či, ki je bila 15 let v hišnem priporu, saj ima njen sin britansko državljanstvo, in ne mjanmarskega. Nobelova nagrajenka je bil v hišnem priporu, saj je njena stranka NLD leta 1988 zmagala na volitvah, a ji takratna vladajoča vojaška hunta zmage ni hotela priznati.

Kot poroča BBC, je za zdaj ime predsedniškega kandidata strogo zaupno, če bi to res postala Aung San Su Či, pa bi morali na hitro spremeniti ustavo. Po vsej verjetnosti pa bo na mestu nekdo, ki mu voditeljica zelo zaupa.

Mjanmarski parlament bo na prvi seji izvolil tudi predsednika parlamenta ter predsednika in podpredsednika zgornjega in spodnjega doma.

Vojaška hunta je državo neposredno vodila od leta 1962 do volitev leta 2010, ko je oblast prevzela vojski naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja, ki pa pospešeno izvaja številne reforme, tako politične kot gospodarske.

Prva seja mnjanmarskega parlamenta
Prva seja mnjanmarskega parlamenta