Mariji je uspelo prepričati tako patriarhalno Srbijo kot Evropo. Foto: Reuters
Mariji je uspelo prepričati tako patriarhalno Srbijo kot Evropo. Foto: Reuters

Predvsem obliž na vse rane, ki jih doživljajo v odnosih s svetom na političnem področju. Tako emocionalno in množično, kot so na primer proslavili zmago na Eurosongu, proslavljajo tudi zmage svojih športnikov.

Vanja Vardjan, nekdanji RTV-jev dopisnik iz Beograda o tem, kaj zmaga pomeni Srbom
Na tisoče ljudi je v Beogradu pozdravilo zmago Srbije. Foto: Reuters
Srbi so veličastno proslavili Marijo in njeno Molitvo. Foto: EPA

Kar se tiče tega, kako bodo Srbi lahko zadevo organizirali, lahko tudi glede na lastne izkušnje zagotovim, da bo to eden najbolje organiziranih pa tudi eden najbolj veselih Eursongov doslej. Verjetno bo imel slovenski zastopnik ali zastopnica prihodnje leto v Beogradu številčno in bučno podporo.

Vanja Vardjan o organizaciji Evrosonga leta 2008 v Beogradu
Zmaga je zbudila srbski ponos. Foto: EPA
Srbski navijači v Helsinkih so bili navdušeni, veliko število točk pa so Srbiji dale tudi nekatere zahodne države. Foto: EPA
Marija Šerifović
Marija Šerifović je nastopila z deško frizuro in v smokingu. Foto: EPA
180-stopinjski obrat od Marije - slovita Ceca. Foto: EPA

Takoj po razglasitvi sobotne zmage so srbske ulice preplavili radostni in ponosni krajani, ki so do zgodnjih jutranjih ur vihrali z zastavami, trobili z avtomobilskimi hupami in prepevali refren zmagovite Molitve.



Srbska molitev uslišana
Naslovnice vseh časnikov so si bile enotne: "Marija zavzela Evropo", "Evropska molitev za Srbijo", "Evropa uslišala srbsko molitev" ... "Eden redkih trenutkov, ko sem ponosen, da sem Srb," je zapisal nek uporabnik na priljubljeni srbski spletni strani B92. "Tako sem vesel, da ni bila kaka vojna pesem," je dejal Aleksandar Tijanić, direktor državne televizije RTS. "Gostiti Evrosong v Beogradu drugo leto bo pomenilo, da smo končno prešli v normalnost."

Navadno od Evrosonga popolnoma distancirana mednarodna skupnost zmago Srbije nenadoma vidi kot prvi korak, da se država otrese stigme vojnih zločinov iz jugoslovanskih vojn v 90. letih, kar je delalo Srbijo več let za nekakšno mednarodno izobčenko. Veliko Srbov meni, da so jim Zahodni politiki in mediji delali krivico. "Tistim, ki pravijo, da je svet proti nam, to pove, da nas Evropa ne sovraži, temveč nam daje zasluženo nagrado," je nekdo zapisal na blogu B92.

Vse o letošnjem Evrosongu in Marijini zmagi si preberite tu.
Klepet z Vanjo Vardjanom pa si preberite tu.




Zmaga argument za odstavitev Nikolića


Zmaga Šerifovićeve je odmevala tudi na srbskem političnem odru. Med prvimi sta ji čestitala sicer neusklajena srbski predsednik Boris Tadić in premier Vojislav Koštunica, zmago pa so izrabili celo na zasedanju skupščine. "Glede na to, da so Srbiji po 12 točk dali Hrvaška, BiH in Črna gora, Rusija pa samo pet, mislim, da bi morali Tomislava Nikolića odstaviti," je bil argument vodje Lige socialdemokratov Vojvodine Nenada Čanaka za zamenjavo spornega radikalskega predsednika skupščine, ki je svoj čas izjavil, da Srbija "žal ni ruska pokrajina", vendar ne more biti niti "evropska pokrajina", in da upa, da se bo Rusija domislila kakega načina za združevanje držav, ki so proti ameriški hegemoniji in EU-ju.

Čestitke celo z EU
Tekmovanje je bilo za Srbijo politično tudi po glasovanju. Čestitke so prišle celo od Evropske unije, ki je še prejšnji teden Beograd kritizirala zaradi izvolitve Nikolića za predsednika skupščine. Srbski dogovor o vladi in novem predsedniku skupščine je prišel v zadnjem hipu in državi prizanesel pred novimi volitvami, Zahod, ki se boji, da bi največja balkanska država zapadla v nacionalizem 90. let, pa pomiril.

"Čestitamo,"

je dejal komisar EU-ja Olli Rehn. "To je evropski glas za evropsko Srbijo." "To je ogromen uspeh za Srbijo, saj je, medtem ko naši politiki žolčno razpravljajo v Skupščini, naša mlada pevka naredila tisto, kar njim nikdar ni uspelo - popeljala nas je v Evropo in Evropo je pripeljala k nam," je povedal Gorčin Stojanović, ki je režiral Marijin nastop na Evrosongu. In 23-letna zmagovalka? "Najpomembnejše je, da sem povrnila ponos vsem malim ljudem v Srbiji. Ponosna sem, da sem Srbkinja in da bomo prihodnje leto mi organizirali tekmovanje za Pesem Evrovizije."

Srbi očarali Zahod - prvič po letu 2000
Šerifovićeva, ki je na letošnjem Evrosongu Srbijo prvič predstavljala kot samostojno državo, pa je povedala, da se je za Srbijo odprlo novo poglavje, in to ne le v glasbenem smislu. Srbi so bili evropski ljubljenci za kratek čas leta 2000 po strmoglavljenju pokojnega nacionalističnega voditelja Slobodana Miloševića, a neuspele volitve, politični uboji in vztrajno velik delež nacionalističnih glasov so razpoloženje kmalu pokvarili. EU je lanskega maja zamrznila pogovore o tesnejših vezeh z obtožbo, da Srbija še vedno skriva vojne zločince, Črna gora pa se je z referendumom odcepila.

Srbi morajo danes še vedno čez dolgotrajne in mučne postopke, če si želijo pridobiti vizume za potovanja praktično povsod po Evropi. Zahod tudi podpira neodvisnost Kosova, ki je boleča točka za Srbe.

Daleč od umetnih srbskih pevk turbofolka
Nenazadnje pa je zmaga dala kanček upanja majhni srbski homoseksualni skupnosti, ki je Marijin nastop v "lezbijski šik" opravi pozdravila kot redek trenutek v konservativni, patriarhalni pravoslavni skupnosti. "Velika zmaga za Srbijo, majhen korak za pravice homoseksualcev," je pripomnil nek obiskovalec edinega gejem prijaznega kluba v Beogradu.
Marija je res daleč od tipične srbske pop pevke, ki jo uteleša vdova srbskega zločinca Željka Ražnjatovića Arkana, Ceca: s kolagenom napolnjene ustnice, prsni vsadki, plasti make-upa, svetleč nakit, tesno oprijete miniaturne oblekice in pesmi, ki slavijo njihove postavne bojevniške fante. In če so celo v Srbiji po njihovem izboru za pesem Evrovizije nekateri šovinisti komentirali, da je zmagala debela lezbijka grdega videza, za katero ne bo glasoval nihče, je danes Srbija enotno ponosna.

Odškodnina za Kosovo in druge teorije zarote
Neka srbska forumašica je povzela nekaj emocionalnih misli, ki v urah po zmagi prevevajo državo: "Česar ne morem verjeti, ali pa samo razumeti, je: Kako sta mogli dati tako Slovenija kot Hrvaška 12 točk prav Srbiji? Sovražimo se, rušimo si hiše, posiljujemo si hčerke, nato pa si dajemo točke na Evroviziji ... Bilo bi bolje, če bi bilo obratno...".

Hrvaški forumi so poleg pohval preplavljeni z enakim številom ksenofobičnih komentarjev, kjer se uporabniki obregajo tako ob romsko poreklo Šerifovićeve kot ob njen robustni videz, zaradi česar se je v središču znašla njena spolna usmerjenost. A forumi so včasih odsev virtualnega sveta, medtem ko je realnost povzel eden od srbskih obiskovalcev na forumu hrvaškega Indexa: "To, da smo od Hrvaške dobili maksimalno število točk, jasno govori, da sovražna nastrojenost na tem forumu nikakor ne predstavlja večino hrvaškega javnega mnenja in da toliko sovraštva le ni!"

"To jim je kompenzacija za Kosovo. Nekaj morajo dobiti," pa je bil eden od tipičnih komentarjev tistih, ki verjamejo v teorije zarot. Takih in podobnih je bilo malo morje: "Ko se Vojvodina odcepi, eto vam še 12 točk več. Od Kosova dvomim, da jih bo 12."

Odzivi evropskih medijev
Skeptiki sicer zmago Srbije pripisujejo tipičnemu evrovizijskemu taktičnemu glasovanju, ko države nabirajo glasove v okviru t. i. blokov - srbska čustvena balada je tako dobila maksimalno število točk, 12, od vseh nekdanjih jugoslovanskih držav, še celo od največjih vojnih sovražnic, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Odzivi evropskih medijev so bili zato različni, a zdi se, da so razprave o "balkanski kuhinji" in "močni srbski diaspori" kljub vsemu bolj domena forumov kot pomembnejših časnikov.

Londonski Independent tako ugotavlja: "Sobotna dogajanja imajo velik pomen za Srbijo. To ni bila le zmaga nad tekmeci v Helsinkih, temveč - kar je bolj zanimivo - zmaga ene Srbije nad drugo. Marija Šerifovič je jasno pokazala, da se distancira od tradicionalnih pevk v Srbiji, ki v glavnem podpirajo narodne note. Srbi ne bodo spregledali, da je bila Marijina Molitev uperjena proti vsem konservativnim silam, odgovornim za osamitev dežele. Še več, dobro so opazili, da je Marija svojo zmago posvetila "novi Srbiji". Nova Srbija je našla glas in ta ne bo tako hitro potihnil."

Agencija dpa je v helsinškem poročilu o finalu zapisala, da je zmagala neopazna Srbkinja s težko balado, ne pa "seks, show ali napol gole plesalke". Šerifovičeva je zapela s takšno močjo in predanostjo, da so TV gledalci na zahodu in vzhodu množično glasovali zanjo. Zmagovalka je dobila glasove kar od 37 od skupno 42 držav, ki so glasovale, devetkrat je bila to dvanajstica. Medtem pa je bil odziv španskega El Munda bolj grenak: "Za države v vzhodni Evropi je evrovizijsko tekmovanje postal oder, na katerem želi pokazati, da so zdaj one zgodovinske zmagovalke."

Kaja Sajovic

Predvsem obliž na vse rane, ki jih doživljajo v odnosih s svetom na političnem področju. Tako emocionalno in množično, kot so na primer proslavili zmago na Eurosongu, proslavljajo tudi zmage svojih športnikov.

Vanja Vardjan, nekdanji RTV-jev dopisnik iz Beograda o tem, kaj zmaga pomeni Srbom

Kar se tiče tega, kako bodo Srbi lahko zadevo organizirali, lahko tudi glede na lastne izkušnje zagotovim, da bo to eden najbolje organiziranih pa tudi eden najbolj veselih Eursongov doslej. Verjetno bo imel slovenski zastopnik ali zastopnica prihodnje leto v Beogradu številčno in bučno podporo.

Vanja Vardjan o organizaciji Evrosonga leta 2008 v Beogradu