Modi je bil že pred volitvami favorit za novega indijskega premierja. Foto: Reuters
Modi je bil že pred volitvami favorit za novega indijskega premierja. Foto: Reuters

Maratonske volitve so se končale z zaprtjem volišč v zveznih državah Utar Pradeš, Bihar in Zahodni Bengal. Skupno se je na volišča odpravilo 551 milijonov volivcev, kar je znatno več kot na prejšnjih volitvah leta 2009, ko je svoj glas oddalo 417 milijonov ljudi, kar je bilo tudi takrat rekordno veliko.

Število volivcev se ne povečuje samo zaradi rasti prebivalstva, ampak je bila tudi sicer visoka volilna udeležba, ki je znašala 66,83 odstotka. Vseh volilnih upravičencev je bilo 814 milijonov.

Glede na izide vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju zadnjih volišč, so volivci prepričljivo podprli opozicijski BJP in njegovega voditelja Narendro Modija, ki bi lahko skupaj z zavezniki morda celo oblikovali večino v indijskem parlamentu.

Po enih izmed vzporednih volitev naj bi BJP-ju pripadlo okoli 250 od skupno 543 poslanskih sedežev. Njihovim partnerjem, zbranim v Narodnem demokratskem zavezništvu (NDA), naj bi jih pripadlo še kakih 40.

Vladajoča kongresna stranka naj bi imela po drugi strani v novem sklicu parlamenta rekordno malo poslancev, zgolj okoli 80.

Izidi nekaterih drugih vzporednih volitev NDA napovedujejo tesnejšo večino ali to celo postavljajo pod vprašaj. Vseeno je gotovo, da se bo BJP, ki je imel od leta 2009 le 116 poslanskih sedežev, občutno okrepil in da bo kongresna stranka, ki je imela zdaj 206 poslancev, doživela hude izgube.

Modi je kampanjo vodil na obljubah o oživitvi gospodarstva in novih delovnih mestih. Čeprav je v javnosti priljubljen, pa je tudi sporna osebnost, zaradi očitkov o vpletenosti v protimuslimanske nemire leta 2002 v Gudžaratu, kjer je bil takrat guverner. V nemirih je bilo ubitih več kot tisoč ljudi.

Konec maratonskih volitev v Indiji
Konec maratonskih volitev v Indiji