Gre za najhujša napada v času trajanja tokratnih volitev v Indiji. Foto: EPA
Gre za najhujša napada v času trajanja tokratnih volitev v Indiji. Foto: EPA
Doslej je bilo v napadu med volitvami ubitih že 19 ljudi. Foto: EPA

Ena izmed eksplozij je odjeknila pod avtobusom v okrožju Bijapur, pri čemer je umrlo šest predstavnikov volilnih komisij, ki so se vračali z dvodnevnih priprav na volitve v odročnejših predelih regije. Še pet ljudi je bilo v napadu ranjenih.

Druga eksplozija pa je odjeknila pod reševalnim vozilom v okrožju Jagdalpur, pri čemer je poleg voznika umrlo pet pripadnikov rezervnih policijskih enot. Še štiri osebe so bile ranjene.

Policija: Krivi so maoisti
"Maoisti so sprožili bombe," je sporočila policija. Maoisti se sicer od leta 1967 borijo za komunistično državno ureditev. Sedanja je po njihovem mnenju "polkolonialna, polfevdalna". Indijski premier Manmohan Singh jih je označil za najresnejšo notranjo varnostno grožnjo. Navzoči naj bi bili v najmanj 20 zveznih državah, predvsem v osrednji in vzhodni Indiji, najdejavnejši pa so v zveznih državah Čatisgarh, Orisa, Bihar, Jharkhand in Maharastra.

Incidentov je bilo od začetka volitev 7. aprila že več, današnja pa sta bila najhujša. Skupno so doslej našteli 19 smrtnih žrtev, med njimi so večinoma pripadniki varnostnih sil.

Napada oddaljena od območja zdajšnje faze volitev
Trenutno poteka četrta faza volitev, ki zajema zvezne države Asam, Goa, Sikim in Tripura. Gre sicer za predele, ki so precej oddaljeni od Čatisgarha, kjer so volitve delno že potekale, naslednja kroga pa sta predvidena 17. in 24. aprila.

Gre za največje volitve v zgodovini človeštva, na katerih bo okoli 815 milijonov volilnih upravičencev na skoraj milijon voliščih do 12. maja izbiralo nov parlament in premierja. Po napovedih naj bi slavil hindujski nacionalistični BJP, v razmerah nizke gospodarske rasti, ogorčenja zaradi korupcije in nevarnosti verskih nemirov pa naj bi deset let vladajoča Kongresna stranka, ki kroji indijsko politiko že vse od osamosvojitve te nekdanje britanske kolonije, utrpela poraz.

V tekmi za premierski položaj vodi kandidat BJP-ja Narendra Modi. Njegov nasprotnik pa je sorazmerno neizkušeni 43-letni Rahul Gandhi. Izidi bodo znani 16. maja, štiri dni po koncu zadnje faze.