Indonezijski novinar s transparentom 'ISIS, nehaj ubijati novinarje'. Foto: EPA
Indonezijski novinar s transparentom 'ISIS, nehaj ubijati novinarje'. Foto: EPA
Steven Sotloff je bil svobodni novinar, ki je v zadnjih letih pokrival predvsem dogajanje na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
5. septembra je v Pinecrestu na Floridi potekala žalna slovesnost za Sotloffa. Ta je imel dvojno državljanstvo - ameriško in izraelsko, a tega pri svojem delu v muslimanskih državah preventivno ni razkrival. Foto: EPA

Barak Barfi, predstavnik Sotloffovih, je dejal, da "viri na terenu" poročajo, da je pripadnik uporniške skupine vzpostavil stik z IS-jem in prodal Sotloffovo lokacijo. "Le nekaj minut, preden je bil ugrabljen, me je poklical iz Sirije in mi povedal, da je prečkal mejo in je notri," je povedal Barfi za CNN. "Nekdo na mejnem prehodu je telefoniral IS-ju in postavili so lažno varnostno kontrolo z več ljudmi. Steve in ljudje, s katerimi je šel notri, niso mogli zbežati."

In še: "Menimo, da so tako imenovani zmerni uporniki, ki naj bi jih naša administracija podpirala, Steva prodali IS-ju za verjetno tam okoli 25.000-50.000 dolarjev in zato je bil ugrabljen."

31-letni Sotloff, Floridčan judovskega rodu, je bil svobodni novinar, čigar prispevke so med drugim objavljali revija Time, The Christian Science Monitor in Foreign Policy. Ugrabljen je bil blizu Alepa avgusta lani, medtem ko je skušal prečkati turško-sirsko mejo.

Napeti odnosi z administracijo
Barfi, sicer raziskovalec pri neprofitni organizaciji New America Foundation, je odnos med Obamovo administracijo in družino Sotloff opisal kot "zelo napet" in dejal, da bi administracija lahko "storila več". Barfi trdi tudi, da je administracija izrekla več netočnih izjav, medtem ko je bil Sotloff ugrabljen, ob tem pa je tudi kritiziral objavo podatka o neuspešnem poskusu reševanja novinarja.

"Rekli so, da so družine ugrabljenih redno obveščali s potekom dogajanja. To ni res. Govorim samo za Sotloffove, za druge družine ne vem. Rekli so, da so talce pogosto premeščali. Vemo, da so bili večji del začetka letošnjega leta samo na enem mestu. Vemo, da so obveščevalne službe in Bela hiša vpletene v večjo igro birokratskih notranjih sporov, Jim Foley (prvi umorjeni ameriški novinar, op. a.) in Steve pa sta v tej igri samo figuri na šahovnici, kar ni pravično."

"Ni dovolj"
Barfi je celo zagrozil, da bo razkril še več obremenilnih podatkov o tem, kako je Obamova administracija obravnavala situacijo, če administracija ne preneha izdajati podrobnosti Sotloffove ugrabitve medijem. "Menimo, da nam niso naklonili zadostnega sodelovanja. Ko se je Steve enkrat pojavil v posnetku, je družina Sotloff Belo hišo zaprosila za eno preprosto stvar, pa ji niso ugodili." Barfi ni želel povedati, kaj je ta prošnja bila, saj da mora "misliti na druge talce", ki jih IS še zadržuje.

Po Barfijevih besedah je administracija družini ves čas ugrabitve dodelila zgolj dva agenta FBI-ja, kaj bližje pa Sotloffovih niso spustili: "Ko sta tvoj vpogled v največjo in najmočnejšo vlado na svetu samo dva FBI-jevca, to preprosto ni dovolj. Administracija bi lahko storila več, lahko bi nam pomagali. Govorimo o preprostih ljudeh s skromnimi sredstvi. Niso svetovljani, nimajo diplom, ne razumejo širših razvejanosti v zunanji politiki. In preprosto ne verjamemo, da so jim namenili priložnosti in spoštovanje, ki si jih zaslužijo."
IS, skrajna struja sunitskih upornikov, ki je sprva deloval v sklopu sirskih upornikov, je konec avgusta objavil srhljiv posnetek obglavljenja ameriškega fotoreporterja Jamesa Foleyja, ob tem pa zagrozil, da je Sotloff naslednji. Čez teden dni so objavili še Sotloffovo obglavljenje. Sirske upornike je v boju proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada Zahod še lani tako rekoč brezpogojno podpiral - tako finančno kot z orožjem.