Sile ZN-a naj bi bile premalo izkušene za reševanje šrilanške krize. Foto: Reuters
Sile ZN-a naj bi bile premalo izkušene za reševanje šrilanške krize. Foto: Reuters
Šrilančani protestirajo proti ZN-u. Foto: Reuters

Po genocidu v Ruandi leta 1994 in v Srebrenici leta 1995 se vodstvo ZN-a sedaj znova posipa s pepelom in napoveduje korenite spremembe v načinu delovanja. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je sporočil, da bo imelo omenjeno poročilo velike posledice za ZN, ki se mora iz hudih pomanjkljivosti in napak nekaj naučiti.

Šrilanške vladne sile so spomladi leta 2009 izvajale sklepne operacije proti uporniškim Tamilskim tigrom, s katerimi so bile v vojni 26 let. V ofenzivi so upornike - pa tudi na tisoče civilistov, ki so bili z njimi - ujeli na ozkem pasu obale na severovzhodu države ter jih neusmiljeno bombardirali in pobijali.

Namerno zatiskanje oči
Novo poročilo pod vodstvom nekdanjega uradnika Združenih narodov Charlesa Petrieja pravi, da si je mednarodna skupnost leta 2009 namenoma zatiskala oči, ker ni bilo prave volje za posredovanje v korist ljudi, ki so jih imeli po svetu večinoma za teroriste. Vlada Šrilanke je tudi zastraševala pripadnike ZN-a, ki si niso upali poročati o grozodejstvih, čeprav ljudi v New Yorku to niti ni posebej zanimalo.

Generalna skupščina ZN-a in Varnostni svet ZN-a na primer zaradi pobijanja civilistov v Šrilanki v zadnjih mesecih spopadov, ko so vladne sile izvajale najhujši teror, nista imela nobenega sestanka.

Poročilo na 128 straneh med drugim pravi, da je ZN ravnal v popolnem nasprotju s svojimi načeli in odgovornostjo, ter priporoča temeljito revizijo uresničevanja mandatov ZN-a, ki zadevajo zaščito civilistov in humanitarne dejavnosti.

Vlada v Kolombu vse obtožbe o vojnih zločinih zanika, prav tako tudi obtožbe o zastraševanju uradnikov ZN-u.