Alep se spopada s pomanjkanjem vode zaradi vse intenzivnejših napadov. Prizadeti so vsi prebivalci mesta, skoraj dva milijona. Foto: Reuters
Alep se spopada s pomanjkanjem vode zaradi vse intenzivnejših napadov. Prizadeti so vsi prebivalci mesta, skoraj dva milijona. Foto: Reuters
Sirska vojska
Sirska vojska je po koncu sedemdnevnega premierja sprožila obsežno ofenzivo na vzhodni del Alepa, ki je v rokah upornikov. Foto: EPA
Ofenziva sirske vojske na Alep

Agencija ZN-a za otroke Unicef je sporočila, da so hudi petkovi napadi na mesto preprečili popravilo v četrtek poškodovane črpalke, ki omogoča dotok vode do predelov mesta pod nadzorom upornikov, poroča BBC. V tem delu mesta živi najmanj 200.000 ljudi.

Kot povračilni ukrep je bila namerno izklopljena postaja, ki črpa vodo za zahodni del mesta, kjer živi več kot 1,5 milijona ljudi, je dejal predstavnik Unicefa Kieran Dwyer. Pomanjkanje tekoče vode bi bilo "katastrofalno", saj so prebivalci prisiljeni v uporabo onesnažene vode in tvegajo različne bolezni, je dejal Dwyer in opozoril, da vse vojskujoče se strani uporabljajo vodo kot orožje.

"Alep počasi umira in svet le gleda. Vodo zapirajo in bombardirajo, to je le zadnje dejanje nehumanosti," je povedal namestnik direktorja Unicefa Justin Forsyth.

V soboto so bili izvedeni novi napadi na mesto. Sirska vojska je namreč ob propadu teden dni trajajočega premirja sprožila novo ofenzivo, s katero želi zasesti uporniški del mesta. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da je bilo v sobotnih napadih ubitih 25 ljudi. Aktivisti pravijo, da v ofenzivi sodelujejo tako sirska kot ruska vojaška letala, Rusija pa svoje sodelovanje zanika.

Viri v zdravstvu so dodali, da je v petkovem obstreljevanju umrlo 91 ljudi.

Nepodaljšano premirje
V ponedeljek se je končalo sedemdnevno premirje, za katerega se je uspelo dogovoriti ZDA in Rusiji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval k oživitvi ustavitve ognja "na kolektivni ravni". Namen premirja je bil omogočiti dostavo humanitarne pomoči in sprožiti skupne operacije proti t. i. Islamski državi (IS) in drugim džihadistom.

Upanje, da bi se premirje podaljšalo, je propadlo, ko je koalicija pod vodstvom ZDA na vzhodu Sirije napadla položaje sirske vojske in ubila več kot 60 sirskih vojakov. Koalicija je smrt vojakov obžalovala in sporočila, da so želeli napasti položaje IS-ja.

V ponedeljek, le nekaj ur po koncu premirja, je bil napaden še konvoj s pomočjo, v napadu pa je umrlo okoli 20 civilistov. ZDA so za napad obtožile Rusijo, ta pa vpletenost zanika, prav tako tudi sirska vlada.

Ofenziva sirske vojske na Alep